Sărbătoarea zilei – Sfântul Grigorie Luminătorul

0
110

grigorie-luminatorulSărbătoarea zilei – Sfântul Grigorie Luminătorul

Sfântul Grigorie Luminătorul (240-332), Apostolul Armeniei s-a născut la Valarshapat, capitala provinciei Ararat în Armenia. Tradiţia armeană îl prezintă ca descendent al unei familii nobile. Încă de prunc Grigorie a fost trimis în Cezareea Capadociei, unde a fost crescut în credinţa creştină şi botezat. Tot aici se căsătoreşte şi are doi fii: pe Vhartanes şi Aristages.

Istoricul Agathangel (secretar al împăratului armean Tiridates) ne informează că Grigorie a revenit în Armenia pentru a-şi încreştina conaţionalii.

Acesta va distruge templul şi altarul zeilor păgâni locali din Ashtishat, atrăgându-şi mânia lui Tiridat, care îl supune torturilor. În cele din urmă, Grigorie izbuteşte să-l convertească şi pe rege, împreună cu familia sa şi întreg poporul. Leontiu de Cezareea îl hirotoneşte episcop, iar Petru de Sevaste îl intronizeaza episcop al Armeniei.

Sfântul Grigorie Luminătorul i-a hirotonit episcopi pe cei doi fii ai săi. Aristages a fost succesorul tatălui său la tronul patriarhal al Armeniei. Acesta a participat şi la sinodul I ecumenic de la Niceea (325). Se pare că Sfântul Grigorie ar fi făcut o călătorie la Roma împreună cu Tiridates.
Spre sfârşitul vieţii, Sfântul Grigorie Luminătorul se retrage pentru a duce o viaţă solitară într-o peşteră din Manyea, în provincia Ţăran.

Moare în sălbăticie.

Nişte păstori îi găsesc trupul şi, neştiind cine era, au ridicat deasupra lui o movilă de pietre.

Tot în această zi facem pomenirea:

– Sfintelor Muceniţe Ripsimia, Gaiani şi alte treizeci şi două cuvioase muceniţe femei şi fecioare;

– Sfinţilor celor şaptezeci de mucenici, cărora li s-au tăiat capetele împreună cu Sfânta Ripsimia;

– Sfântului Mucenic Stratonic;

– Sfântului Mucenic Mardonie;

Mâine, 1 octombrie, facem pomenirea Acoperământului Maicii Domnului.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

V-ar putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here