Sărbătoarea zilei – Sfântul Moise Etiopianul

0
154

moise_arapulSfântul Cuvios Moise a fost de neam etiopian. La început a fost slujitorul unui politician, dar din cauza nedreptăţilor sale, a fost alungat. Sfântul Moise s-a alăturat unei cete de tâlhari şi cu timpul a ajuns conducătorul acesteia.

După o vreme, cuprins de o mustrare de conştiinţă pentru relele săvârşite, părăseşte ceata de tâlhari şi se retrage într-o mănăstire. Aici îşi va plânge păcatele săvârşite, dar va lupta multă vreme cu demonii desfrânării care aduceau asupra lui gânduri necurate şi pofte ispititoare. Atât de aprinsă a fost lupta să cu aceşti demoni, încât le-a spus fraţilor săi: “Atâta supărare am suferit de la războiul poftei trupeşti, încât puţin de n-am căzut din făgăduinţă monahicească”.

După şase ani de cumplit război cu demonii, s-a vindecat în chip minunat de toate închipuirile, cugetele şi gândurile de curvie pe care i le semăna în suflet diavolul.

Sfântul Moise Etiopianul a fost sfinţit preot la bătrâneţe. El şi-a prevăzut şi ceasul şi felul morţii. Într-o zi el le-a zis ucenicilor lui să fugă ca să-şi scape vieţile, deoarece mănăstirea avea să fie atacată de necredincioşi.

Când ucenicii i-au cerut să vină cu ei, ca să scape împreună, Avva Moise le-a zis că el a fost tâlhar mai demult, şi se cuvine ca acum să-şi ia plata pentru relele lui, după cuvântul: “Toţi cei ce scot sabia de sabie vor pieri” (Matei 25: 52). Aşadar, Avva Moise a rămas în mănăstire împreună cu şase fraţi care nu au voit să îl lase singur, şi au venit tâlharii şi i-au ucis pe toţi şapte. Aşa a trecut la cele veşnice Moise Etiopianul, la vârsta de 75 de ani.

Troparul Sfântului Moise Etiopianul

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat puştiul cel neroditor şi cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; şi te-ai făcut luminator lumii, strălucind cu minunile, Moise, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Tot astăzi, facem pomenirea:
– Sfinţilor Mucenici Diomid şi Lavrentie;
– Dreptului Iezechia, regele;
– Sfintei Ana Prorocita, fiica lui Fanuel;
– Sfinţilor treizeci şi trei de Mucenici din Iraclia.

Mâine, serbam Tăierea Capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul (zi de post).

Sursa: CrestinOrtodox.ro

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here