Sărbătoarea zilei – Sfântul Mucenic Autonom

0
110

sfantul-autonom_w180

Sărbătoarea zilei – Sfântul Mucenic Autonom

Sfântul Autonom a fost episcop în Italia. În timpul prigoanelor lui Diocletian, Sfântul Autonom a părăsit Italia stabilindu-se în Bitinia (Asia Mică), în localitatea Soreus, aducând aici mulţi păgâni la credinţa creştină. Sfântul Mucenic Autonom a ridicat pentru comunitate o biserică închinată Sfântului Arhanghel Mihail. Pe seama acestei biserici sfântul hirotoneşte pe Cornelius, un creştin plin de râvnă pentru Hristos, mai întâi diacon, iar mai apoi preot. Sfântul Mucenic Autonom a predicat cuvântul lui şi în ţinuturile Lykaonia şi Isauria.

Împăratul Diocletian a ordonat arestarea sfântului, drept pentru care acesta se retrage la Claudiopolis, la Marea Neagră. Întorcându-se mai apoi la Soreus l-a înălţat pe Cornelius la treapta de episcop. A plecat după acestea să predice în Asia, iar la întoarcerea din Asia a predicat în împrejurimile Soreusului, la Limna.

Şi aici, sfântul a luminat pe mulţi cu Lumina Sfintei Evanghelii.

Unii dintre păgâni, cuprinşi fiind de invidie şi ura, au venit la Soreus, au năvălit în Biserica Sfântului Arhanghel Mihail în timpul slujirii Sfintei Liturghii şi l-au ucis pe Sfântul Autonom în altar, şi alături el mulţi alţi creştini care se aflau în biserică. Diaconiţa Maria a scos mai apoi trupul sfântului de sub o grămadă de dărâmături îngropându-le.

Sărbătoarea zilei – Sfântul Mucenic Autonom

În timpul domniei Sfântului Constantin cel Mare, Severian, un demnitar de la curtea imperială, a înălţat o biserică deasupra moaştelor Sfântului Mucenic Autonom. În 430 un anume preot a dărâmat biserica, fără să cunoască că aceasta fusese construită deasupra mormântului, şi a reconstruit-o într-un alt loc. La două sute de ani după mucenicia lui, Sfântul Autonom s-a arătat unui pe nume loan. Acesta a săpat şi a aflat moaştele Sfântului Mucenic Autonom cu totul întregi şi neputrezite.

Pe acel loc a fost reconstruită apoi biserica închinată Sfântului Ierarh Mucenic Autonom.

Tot astăzi facem pomenirea:

– Sfântului Mucenic Curnut, episcopul Iconiei;

– Sfântului Mucenic Teodor;

– Sfinţilor Mucenici Machedonie, Tatian şi Teodul;

– Sfântului Mucenic Iulian cel din Galatia;

– Cuviosului Daniil cel din Tasios;

Mâine facem pomenirea sfinţirii bisericii Sfintei Învieri a lui Hristos din Ierusalim şi a Sfântului Ioan de la Prislop.

Sursa: calendarortodox.ro

V-ar putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here