Sărbătoarea zilei – Sfântul Mucenic Mamant

0
219

sf mc marmantSfântul Mucenic Mamant s-a născut în Paflagonia (Asia Mică), din părinţi creştini. Theodot şi Rufina, părinţii acestuia, pentru că nu au lepădat credinţa în Hristos, au fost întemniţaţi. Astfel, Sfântul Mamant s-a născut în închisoare. Tatăl sau moare înainte ca acesta să se nască, iar mama sa a trecut la cele veşnice după ce l-a născut.

Un înger i se descoperă unei femei creştine, Amina, şi îi porunceşte să meargă la temniţă şi să-l ia pe Mamant.

Mamant nu a grăit până la vârsta de cinci ani, iar când a împlinit această vârstă, primul cuvânt pe care l-a rostit a fost “Mama”. Amâna, văzând că deseori copilul îşi strigă mama, i-a pus numele Mamant.

În vremea domniei lui Aurelian a fost o crudă prigoana împotriva creştinilor. Nu au fost iertaţi nici copiii. Astfel, Mamant la vârsta de cincisprezece ani ajunge înaintea împăratului şi i se cere să renunţe la credinţa în Hristos. Mamant refuza şi este supus la multe chinuri: biciuire, ardere cu făclii, că în cele din urmă să fie aruncat în mare. Un înger al Domnului l-a scos din mare şi l-a dus pe un munte de lângă Cezareea. Aici fiarele sălbatice s-au îmblânzit datorită rugăciunilor acestuia.

Descoperit de persecutori, este adus din nou la judecată şi ucis.

Tot astăzi, facem pomenirea:
– Sfinţilor şi Drepţilor Eleazar şi Fineas, preoţi ai Vechiului Legământ;
– Sfinţilor 3.628 de Mucenici din Nicomidia;
– Sfântului Ierarh Ioan Postitorul, patriarhul Constantinopolului (582-595);
– Sfântului Diomid;
– Sfinţilor Mucenici Aitala şi Amun.

Mâine, facem pomenirea Sfântului Mucenic Antim, episcopul Nicomidiei.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here