Sărbătoarea zilei – Sfintii Mucenici Tarah, Prov si Andronic

0
111

tarah-prov-andronicSfinţii Mucenici Tarah, Prov şi Andronic au vieţuit în vremea împăratului Dioclețian (284-305) şi au murit pentru că au refuzat închinarea în faţa idolilor. Tarah s-a născut în Claudiopolisul Siriei, Prov a fost din Perga Pamfiliei, iar Andronic a fost fiul unui cetăţean de mare vază din Efes. După ce au fost torturaţi în mai multe cetăţi, au fost aruncaţi în faţa fiarelor împreună cu câţiva criminali. Fiarele i-au sfâşiat pe criminali, în vreme ce sfinţii au ieşit nevătămaţi. În urma acestei minuni, mulţi cetăţeni au primit credinţa în Hristos. Ei au fost ucişi de soldaţi la porunca proconsulului Numerian Maximus.

Deşi trupurile acestora au fost amestecate cu cele ale criminalilor, Dumnezeu le-a descoperit unor creştini în chip minunat care sunt trupurile martirilor – trei lumânări s-au arătat deasupra trupurilor acestora. Astfel, cei trei mucenici au fost îngropaţi cu cinste.

Menţionăm că la Biserica Memorială Mihai Viteazul din Alba Iulia se află părticele din moaştele Sfinţilor Prov, Tarah şi Andronic.

Tot astăzi, facem pomenirea:

– Sfântului Cuvios Cosma Aghiopolitul, episcopul Maiumei;

– Sfintei Muceniţe Domnina;

– Sfintei Muceniţe Anastasia, fecioară;

– A şaptezeci de sfinţi mucenici;

– Sfântului Teodot, episcopul Efesului;

– Sfintei Muceniţe Malfeta;

– Sfintei Muceniţe Anthia;

– Sfinţilor Mucenici Iuventim şi Maxim;

– Sfântului Iason, episcopul Damascului;

– Sfinţilor Andromah şi Diodor.

Sursa: Crestin Ortodox

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here