Sărbătoarea zilei – Sfinţii Mucenici Zenovie şi episcopul egeilor şi sora lui Zenovia

0
105

Sărbătoarea zilei – Sfinţii Mucenici Zenovie şi episcopul egeilor şi sora lui Zenovia

Aceştia au trăit pe vremea împărăţiei lui Diocleţian (284-305), şi s-au născut din părinţi dreptcredincioşi, într-o cetate din părţile Ciliciei, numită Egeea şi au fost crescuţi cu bună învăţătură în frica lui Dumnezeu.

ZenoviePărinţii lor, mutându-se la Domnul pe când pe când erau încă tineri, au lăsat copiilor moştenire multă avere şi ei, sfătuindu-se, au părăsit toate şi au urmat lui Hristos. Drept aceea, Zenovia a încredinţat partea ei de avere fratelui său, pentru săraci ca să trăiască în neprihănire din lucrul mâinilor ei, după legea călugăriei, iar fratele ei Zenovie, odată cu împărţirea averii la săraci, propovăduia şi cuvântul Evangheliei şi pe mulţi aducea la Hristos, cu graiul şi cu pilda faptelor bune.

Pentru râvna sa, a fost pus episcop cetăţii Egeea şi a primit de la Domnul puterea facerii de minuni, că pe orice bolnav îşi punea mâinile,  îndată bolnavul acela lua tămăduire.

Pornindu-şe prigoana cea mare, Sfântul Zenovie a fost adus înaintea dregătorului Lisias, care i-a spus: „Ai în faţa ta viaţa şi moartea, viaţa  dacă te vei închina zeilor noştri şi moartea dacă nu te vei închina lor”.

Iar Sfântul Zenovie a răspuns cu îndrăzneală: „Viaţa cea vremelnică pe pământ, fără Hristos nu este viaţă, ci moarte adevărată, iar moartea pentru credinţa în Hristos, nu este moarte ci viaţă veşnică”.

Deci a fost pus la bătăi şi la chinuri pentru credinţă.

Iar Sfânta Zenovia aflând că fratele ei îndură chinuri pentru Hristos, a alergat la Lisias şi i-a mărturisit că este creştină. Şi i-au chinuit pe amândoi. Deci păzindu-se cu harul lui Dumnezeu, nevătămaţi şi-au primit sfârşitul prin sabie. Şi aşa au luat cununa muceniciei.

Sursa: Proloagele, vol.1

V-ar putea interesa şi următoarele articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here