Sărbătorile lunii Martie, numită în popor mărțișor, germinar sau făurel

0
1310
martieÎn tradiția românească populară, luna martie se numește: mărțișor, germinar sau făurel. Denumirea lunii martie vine din latinescul ”martius”, numele zeului Marte (Mars în latină), fiul lui Jupiter și al Junonei, fiind una dintre cele trei divinități protectoare ale Romei (alături de Jupiter și Quirinus). Sub împăratul Romulus al Romei, anul începea cu această lună, abia în anul 45 î.Hr., Iulius Cezar a introdus Calendarul iulian, anul începând la 1 ianuarie.

Prima lună a calendarului roman și a treia a celui iulian și gregorian, este dedicată lui Mars zeul războiului. Denumirile zonale ale lunii — Mart, Mărțișor, Martiu — păstrează rădăcina lingvistică a cuvântului originar sau exprimă trezirea la viață a naturii înconjurătoare și încolțirea seminței semănate — Germinar, Geminariu.

Românii sărbătoresc venirea primăverii într-un mod unic, la începutul lunii martie. La 1 Martie, în calendarul ortodox, este ziua Evdochiei, o femeie martir, numită și Dochia. Sărbătoarea este de fapt apriori timpurilor creștine, iar Dochia este un personaj păgân. Legendele spun că Baba Dochia era, printre altele, o femeie care aducea zilele urâte de la începutul lunii martie, numite și Zilele Babei.

Celebrarea mărțișorului are loc în prima zi a lunii martie, considerată și prima zi a primăverii.

Pe 8 martie sunt celebrate femeile. Chiar dacă sărbătoarea este de dată relativ recentă, a prins la români, iar mamele au parte de o atenție specială în această zi.

Următoarea sărbătoare a lunii martie în ordine calendaristică este sărbătoarea celor 40 de Mucenici, numită popular Măcinicii. În această zi sunt celebrați cei 40 de Sfinți din Sevastia.

Tot în această lună, în ziua a 17-a, se sărbătorește Sfântul Alexie, omul lui Dumnezeu.

Este numită popular Ziua Șarpelui. Legenda spune că Dumnezeu tocmai curățase pământul de gângănii și le pusese într-un cufăr. Alexie care a trecut pe acolo a primit sarcina de a arunca cufărul în mare. Dar, curiozitatea l-a împins pe acesta să deschidă cufărul și toate gângăniile au țâșnit și s-au risipit pe pământ. Ca să-l pedepsească, Dumnezeu l-a transformat în cocostârc pentru a le putea aduna mai bine.

În luna martie începe aratul, semănatul, se curăță livezile și grădinile;  se scot stupii de la iernat; se ”retează” fagurii de miere utilizați ca leac în medicina populară.

Pe 25 martie e sărbătoare mare: creștinii proslăvesc Buna Vestire.

Această sărbătoare este foarte importantă, moment în care îngerul Gavril îi vestește Fecioarei Maria că-L va naște pe Fiul lui Dumnezeu. Sărbătoarea era dedicată fertilității și consta în stropitul rădăcinii prunilor cu țuică. De Blagoveștenie se poate ara pământul, dar nu și semăna, pentru că se crede că păsările vor mânca boabele.

Superstițiile lunii martie

Tradiția populară are mai multe preziceri pentru această lună a anului. Superstițiile lunii martie sunt legate în special de vreme:

    • dacă în luna martie bat vânturi, atunci luna mai va fi frumoasă;
    • dacă în luna martie tună și fulgeră, atunci anul va fi unul mănos;
    • dacă în martie plouă mult, atunci toamna va fi una ploioasă;
  • dacă cântă cucul în luna martie, atunci anul va fi unul bogat și rodnic, etc.

Ana Grama

Jurnal Spiritual 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here