“La mulţi ani!” Știați că…

0
372

Ştiți cine a inventat de fapt sărbătorirea zilei de naştere? Sau cine s-a gândit pentru prima dată să servească tort la o zi de naştere?

sărbătorirea zilei de naştereEgiptenii au (cam) inventat conceptul?

Arheologii au indicat faptul că aniversările faraonilor din Egiptul antic reprezintă cele mai vechi forme de “zile de naştere” (au început în urmă cu peste 5.000 de ani). În mod ironic, ziua de naştere a faraonului nu era ziua în care acesta s-a născut ci ziua în care a devenit conducător. Faraonii în momentul ascensiunii lor deveneau zei şi prin urmare începeau adevărata lor viaţă.

…Grecii au venit cu lumânările pentru sărbătorirea zilei de naştere?

În Grecia Antică, Artemis era slăvită de credincioşi cu turte în formă de semilună care erau împodobite cu lumânări (lumânarea fiind un simbol al frumuseţii luminoase a zeiţei). Grecii au moştenit apoi ideea de petrecere de zi de naştere de la egipteni.

…Romanii au extins conceptul?

Opinia istoricilor este că romanii au fost printre primele popoare care sărbătoreau zile de naştere pentru omul comun. Romanii organizau petreceri pentru prieteni şi rude, în timp ce guvernul crea sărbători publice atunci când un cetăţean celebru îşi aniversa naşterea. Cei care ajungeau să-şi sărbătorească a 50-a aniversare primeau un tort special făcut din făină, ulei de măsline, miere şi brânză rasă. Acestea fiind spuse, doar bărbaţii aveau privilegiul de a-şi serba ziua de naştere. Femeile nu au avut ocazia până în secolul al XII-lea.

…Torturile contemporane au fost inventate de nemţi?

Ne aflăm în secolul al XVIII-lea. Ideea de aniversare s-a răspândit deja în jurul lumii, însă germanii au mers şi mai departe. “Kinderfeste” este cel mai timpuriu concept de petrecere de zi de naştere aşa cum îl înţelegem astăzi: era o serbare pentru copii cu tort şi cu lumânări. Copilul sărbătorit primea o lumânare pe tort pentru fiecare an trăit, plus încă una adăugată în speranţa că va mai trăi încă un an. În acelaşi context s-a născut obiceiul de a sufla în lumânări şi, implicit, de a-ţi pune o dorinţă.

…Revoluţia industrială a transformat tortul într-o practică democrată?

Până la Revoluţia Industrială, sărbătorirea zilei de naştere cu tort era o practică a bogaţilor. Ingredientele necesare erau foarte scumpe şi procesul de fabricare destul de lung. Revoluţia industrială a schimbat totul: ingredientele şi cofetăriile au devenit mai convenabile. Acum oricine îşi putea permite un tort, pe care-l cumpără gata preparat.

…Cât de comună este ziua ta de naştere?

Conform unui studiu realizat de Matt Stiles şi publicat în New York Times, 16 septembrie este cea mai des întâlnită zi de naştere din lume. La popul opus, 29 februarie şi 25 decembrie sunt cele mai rare zile de naştere. Lunile iulie, august şi septembrie sunt cele mai bogate în zile de naştere, iar noiembrie şi decembrie cele mai sărace.

Sursa: 9am.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here