Sătui de întuneric, locuitorii unui orăşel din Norvegia şi-au construit propriul soare

0
208

Locuitorii orăşelului norvegian Rjukan, care trăiesc în semiîntuneric timp de şase luni pe an, au găsit o soluţie pentru a se bucura mai mult timp de razele soarelui, stimulând în acelaşi timp turismul.

Satui-de-intuneric--locuitorii-unui-orasel-din-Norvegia-si-au-construit-propriul-soareÎn fiecare an, în localitatea situată într-o vale la poalele munţilor soarele dispare aproape complet din luna septembrie până în luna martie.

Pentru a face acest interval mai luminos, la propriu, a fost construit un ingenios set de panouri cu oglinzi, care, amplasat pe versantul unui munte, captează lumina soarelui şi o reflectă în piaţeta din faţa primăriei, scrie Guardian.

“Soarele” norvegian luminează orăşelul 365 de zile pe an, chiar şi în perioada celei mai întunecate ierni. Zona este deja cunoscută pentru atracţii precum cross-country schi şi alpinismul pe pereţi de gheaţă, iar vremea însorită va contribui la dezvoltarea turismului.

Valoarea investiţiei s-a ridicat la 5 milioane de coroane (544.000 de lire sterline). Norvegienii s-au inspirat dintr-un proiect finalizat cu succes în localitatea Viganella din nordul Italiei, în 2006.

Panoul format din trei oglinzi gigantice, denumite “heliostate”, este opera artistului Martin Andersen, care s-a mutat în Rjukan în urmă cu zece ani.

Totuşi, ideea a fost vehiculată pentru prima dată în urmă cu 100 de ani de către un localnic, Sam Eyde, însă tehnologia necesară pentru controlarea oglinzilor nu era disponibilă la acea vreme.

Sursa: ziare.com

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here