Povestire cu tâlc: ”Satul fără reguli”

0
1357
Satul fără reguli
Manastire-Satra

Lumea din sat era sătulă de reguli. Totul era prescris: Când era trezirea, când trebuia să se meargă la serviciu, când era zi de duminică şi zi de lucru. Pentru elevi era prescris când începe şcoala, că trebuie să aibă asupra lor o batistă şi să-şi spele acasă dinţii.

Existau reguli de circulaţie, de cântat la pian. Erau într-adevăr multe prescrieri şi oamenii au hotărât ca de azi înainte să nu mai fie valide aceste reguli. Părea frumos. Şcoala, fireşte, era goală pentru că toţi copiii au mers la baie; lumea a scos mesele în stradă căci acolo bătea soarele; tinerii au deschis la maximum casetofoanele şi le-au lăsat să funcţioneze zi şi noapte; când Peter a ieşit din apă, n-a mai găsit pantalonii. I-a luat Claudiu.

“Nu mai sunt reguli”, strigă el şi fugi de acolo; Maia o găsi în camera sa pe micuţa Erica de la etajul de deasupra. Tocmai voia să-i strice păpuşa. “Ce faci aici, Erica?”. “Nu mai sunt reguli”, spuse micuţa, luă păpuşa şi fugi din cameră. “Am fost la şcoală”, spuse Paul. “Să nu mă minţi!”, strigă tatăl. “Nu mai sunt reguli. Deci nu am minţit”. Când oamenii voiau să doarmă nu puteau din cauza muzicii gălăgioase. Mulţi nu mai găseau banii la locul lor; copiii dormeau unde apucau; maşinile claxonau pe stradă fără rost, stricau măsuţele care stăteau pe stradă.

“Unde sunt copiii? Cine a stricat măsuţa mea? Unde-mi sunt banii? Unde e poliţia?”.

Dar la numărul de telefon de la poliţie nimeni nu ridica receptorul. Căci dacă nu există reguli, nu mai e nevoie nici de cineva care să-i apere. Încă în acea noapte începură să sune clopotele bisericii. Lumea s-a adunat, iar unul a spus: “Aşa nu se mai poate trăi”. “Nu, aşa nu mai putem trăi”, spuseră şi ceilalţi. “Ne trebuie reguli”, strigă unul. “Da, vrem din nou”, strigară cu toţii.

Începură să facă din nou reguli.

Copiii să asculte de părinţi. Părinţii să-şi iubească copiii. Nu e voie să faci rău unul altuia. Nu e voie să se fure. Trebuie să se spună adevărul, în concluzie, să se țină cont de cele 10 porunci date de Dumnezeu. “Vrem aceste porunci”, spuseră cu toţii şi merseră liniștiți la casele lor.

Sursa: romaniadiaspora.ro

Jurnal Spiritual 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here