5 Decembrie. Pomenirea Preacuviosului Părintelui nostru Sava Sfințitul

0
115

Sava SfințitulSava Sfințitul a trăit pe vremea împărăției lui Teodosie cel Tânăr (408-450) și a împăraților de după el. Era din Capadochia, dintr-un sat ce se cheamă Mutalasc, iar părinții lui se numeau Ioan și Sofia.

Deci, dintru începutul vieții sale alergând la starea călugărească și intrând la mănăstirea Flavian, a deprins să fie răbdător la tot felul de pofte, fiind el încă în tânără vârstă. Iar când a fost de optsprezece ani, a mers la marele Eftimie și a fost trimis de dânsul la Cuviosul Teoctist, la mănăstire de obște, unde a cunoscut obiceiurile și ostenelile tuturor ce locuiesc acolo.

Deci, văzându-l pe dânsul marele Eftimie, pentru sporul sufleteștilor lui bunătăți, l-a numit pe dânsul copil bătrân. Ci, pe cât îi creștea vârsta, mai vârtos îi creștea fapta bună. Pentru care de trei ori fericitul a și luat de la Domnul darul minunilor și a făcut multe minuni.  Și la locuri seci, prin rugăciunea lui, au izvorât ape. Sava Sfințitul a fost povățuitor și învățător multor călugări. A mers și cu solii la Constantinopol de două ori, rugat fiind de patriarhii ce erau pe acea vreme la Ierusalim, către împăratul Anastasie și Iustinian. Și, ajungând la vârsta cea desăvârșită după Hristos, fiind de nouăzeci și patru de ani, s-a mutat către Domnul.

Tot astăzi pomenirea Cuvioșilor Părinților noștri Carion monahul și a lui Zaharia, fiul său.

Proloagele”, Vol.1

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here