Savanții S.U.A: “există o  legătură directă între creier şi sistemul imunitar!”

Creierul si sistemul imunitar

0
221

Savanții S.U.A: “există o  legătură directă între creier şi sistemul imunitar!”

Creierul si sistemul imunitar

 Creierul- De-a lungul timpului, au existat studii care au demonstrat că între creier și sistemul limfatic nu există o relație de interdependență. Însă, un studiu recent publicat în revista Nature a alcătuit un model computerizat al sistemului limfatic din organismul uman care include şi creierul.

creier2Iată că, specialiștii americani în științele neuronale au scos al iveală existența unei legături între sistemul rațional și cel imunitar .

Această descoperire poate contribui la tratarea unor maladii precum Alzheimer, scleroză în plăci şi autism, ne informează huffingtonpost.com.

Trebuie modificate manualele de anatomie

Într-o conferință de presă, Kevin Lee, directorul departamentului de științe neuronale de la Universitatea Virginia din Statele Unite, a opinat: “atunci când colegii mi-au arătat prima dată rezultatele preliminare, am spus o singură propoziţie «Vor trebui să modifice manualele de anatomie»”.

Părerea lui Kevin empatizează cu cea a coordonatorului studiului, Jonathan Kipnis, profesor la Centrul de Imunologie Cerebrală de la Universitatea Virginia:”atunci când am descoperit capilare limfatice în creier, am fost extrem de surprinşi, pentru că, potrivit manualelor de anatomie, aceste vase nu ar trebui să existe acolo”.

Sistemul limfatic contribuie la eliminarea toxinelor din corp

Potrivit Mediafax, deşi nu face parte din sistemul imunitar, acest sistem de capilare transportă limfa – un lichid incolor bogat în celule albe, care contribuie la eliminarea toxinelor din corp. Sistemul limfatic este conectat cu toate celelalte sisteme din organism, iar cercetătorii credeau că el se opreşte la baza craniului.

Un aspect mai puțin obișnuit s-a constatat în momentul în care au analizat la microscop peliculele pe care erau expuse membrane extrase din creierele unor șoareci. În urma acestor conexiuni, s-au descoperit o serie de vase limfatice, care nu au mai fost niciodată observate anterior, aflate mai sus de baza craniului.

Descoperirea care poate avea valente asupra bolii Alzheimer

“Aceste vase nu au fost observate în trecut deoarece erau “bine ascunse” în spatele unui vas de sânge major, într-o regiune cerebrală dificil de analizat de oamenii de ştiinţă”, menționa profesorul Jonathan Kipnis.

Cercetătorii americani sunt de părere că aceste structuri anatomice sunt prezente și la ființa umană, cu toate că observarea lor a fost realizată pe șoareci.

Concluzia acestui studiu a fost aceea conform căreia descoperirea savanților din S.U.A poate avea valențe și asupra unor afecțiuni neuronale grave, precum maladia Alzheimer, scleroza în plăci și autism.

Alexandra G.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here