Scenariul de viață

0
437

SCENARII-DE-VIATAÎncă din copilărie ne creem o poveste despre viaţă noastră şi despre cum va fi ea, poveste care cuprinde percepţiile noastre despre noi înşine şi despre lume. Această poveste este unică şi se numeşte scenariu de viaţă.

Scenariul de viaţă influenţează la nivel inconştient modul în care ne trăim viaţă, decizile pe care le luăm, gândurile pe care le avem, ceea ce credem că putem sau nu putem să facem. Scenariul de viaţă ne formează imaginea de sine.

Scenariile de viaţă sunt modelate în principal de părinţii noştrii şi de celelalte persoane semnificative din jurul nostru. Mai exact de comportamentul și atitudinea acestora. De asemenea, cultura și societatea din care provenim şi în care ne dezvoltăm îşi pun amprenta asupra scenariului nostru de viaţă.

Aşa cum am spus, scenariul de viaţă diferă de la persoană la persoană şi poate să fie influenţat de evenimentele personale. Scenariile de viaţă includ anumite mesaje, drivere care influenţează modul în care acţionăm. Unele din cele mai frecvente sunt:

Fii perfect!

Nu creşte!

Nu gândi!

Nu simţi!

Toate aceste afirmaţii pe care le primim mai mult sau mai puţin direct creează limite în viaţa copilului şi a viitorului adult.

Înţelegerea propriului scenariu de viaţă ne oferă puterea de a-l schimba. Descoperă propriul tău scenariu. Fii atent la ceea ce îţi spui, la concepţiile, credinţele tale despre viaţă. Care sunt patternurile tale de comportament, ce situaţii eviţi, când îţi spui acest lucru nu mă reprezintă sau nu aş putea să fac aşa ceva? Care sunt motivele pentru care nu faci anumite lucruri?

Şi acum imaginează-ţi cum ar fi viaţa ta dacă toate aceste lucruri s-ar schimba. Rescrie scenariul tău de viaţă şi astfel devii liber să fi tu însuţi. Da, poate părea greu şi chiar înfricoşător. Dar ce te opreşte?

Ce te opreşte să ai viaţa pe care ţi-o doreşti, jobul pe care îl vrei, relaţia pe care o meriţi? Rescrie scenariul tău de viaţă şi devino propriul regizor.

Sursa: psiholistart.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here