Scenografia, un gest necesar?

0
111

ScenografiaScenografia e un gest necesar? – Q&A pe marginea temei – Prezentare de imagini ilustrative pentru fiecare subiect – Imagini cu diverse scenografii pe care Jean-Guy Lecat le-a conceput de-a lungul timpului

Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște a fost gazda conferinței „Scenografia, un gest necesar?”. Evenimentul a fost susținut de Jean-Guy Lecat. Lecat este o personalitate importantă a teatrului mondial, scenograf, arhitect, artist plastic. Manifestarea este parte dintr-o largă suită de întâlniri, conferințe, spectacole, workshop-uri ce se vor desfășura pe parcursul intervalului 4-10 iunie, cât durează Festivalul Artelor Spectacolului, Babel.

Scenografia – Q&A – Răspunde monsieur J.G. Lecat

Întrebările la care Jean-Guy Lecat a răspuns, prin explicații și prin imagini au fost diverse.
De cine/ ce avem nevoie pentru a face teatru? De o persoană care să dorească acest lucru, de o idee, un text. De muzică, de actori și audiență în același timp și loc, de costume, de locație, de lumini. Conferențiarul s-a definit ca „un om care a schimbat multe spații în spații pentru teatru”.
La un moment dat, a prezentat o o fotografie cu un decor construit din cutii de carton, idee care a stârnit un murmur de admirație printre participanți.Scenografia

S-au atins subiecte precum piesele de teatru care s-au jucat până acum peste tot în lume sau costumele care ne dau indicii despre spațiu și timp. S-a vorbit despre atmosfera pe care o pot crea luminile. „Teatrul este viață într-o concentrație mai mare.” Teatrul are nevoie de spațiu, iar oamenii trăiesc în două spații – natură și arhitectură. În teatru este nevoie de culori, de spațiu cu o proporție considerabilă de oameni. Culoarea dă prezență și profunditate spațiului scenic. Lumina ar trebui folosită pentru a crea un perimetru amplu, un spațiu cu viață.

Cel mai greu proiect pentru scenograful Jean-Guy Lecat este ”The next one”

Întrebat de către un jurnalist: „Care este cea mai dificilă sarcină cu care v-ați confruntat?”, artistul răspunde râzând: ”The next one!” „Următoarea!”
Evenimentul mi s-a părut interesant și plin de informații demne de toată atenția.

„Expert și teoretician de excepție în domeniul scenografic, Jean-Guy Lecat știe să deslușească diversele forme și formule teatrale contemporane. Este un împătimit al noului și al inovației scenice, așa încât prelegerea sa devine cu atât mai interesantă pentru publicul și auditoriul invitat.” – se arată în prezentarea evenimentului.

Te invit să citești și „O discuție atipică – Interviu cu Jean-Guy Lecat”.

Mihaela Mușetescu