Schimbările climatice afectează păsările migratoare

0
410

Multe specii animale din întreaga lume sunt foarte sensibile la efectele schimbărilor climatice.  Grupurile specifice care sunt mai predispuse la schimbările climatice sunt păsările migratoare, păsările de munte, păsările insulare și cele din zonele arctice.

lebeOrnitologul Richard Hearn, de la Wildfowl and Wetlands Trust, explică într-un interviu pentru BBC NEWS de ce mai puține familii de rațe se întorc în Marea Britanie pe perioada iernii. Trei specii de rațe migratoare și-au schimbat comportamentul de iernat, ca urmare a temperaturilor în creștere, spun specialiștii.

Păsări precum rața moțată, ferestrașul mare și rața sunătoare sunt specii comune în Marea Britanie și Irlanda pe perioada iernii din Europa de Nord. Dar, conform unui studiu publicat în revista Global Change Biology, numărul lor în aceste țări au scăzut în ultimii 30 de ani.

După analizarea datelor colectate pe parcursul a trei decenii de International Waterbird Census, cercetătorii au constatat că multe păsări rămân aproape de locurile de reproducere pe tot parcursul anului. La capătul nordic al căilor migratorii, în Suedia și Finlanda, există cu aproximativ 130.000 mai multe rațele în 2010 decât în ​​1980. În același timp, la capătul sudic – în Marea Britanie, Franța, Irlanda și Elveția – nunărul lor a scăzut cu aproximativ aceeași sumă.

Conform cercetătorului Richard Hearn, aceasta înseamnă o pierdere situată între 45 – 60%, din populația de păsări migratoare din Marea Britanie și Irlanda. Mai mult acesta atrage atenția că temperatura iernilor „a crescut cu circa 3,8 grade Celsius între anii 1980 și 2010.”

Prin această schimbare în domeniul migrației, cunoscută ca „short-stop”, speciile arctic-zootehnice care mergeau spre zone climate mai blânde, în anotimpul rece, nu mai sunt nevoite  să călătorească deoarece, lacurile care nu mai îngheață din cauza temperaturilor mai ridicate, le permit acestora să găsească hrană.

În continuare specialistul, atrage atenția că „acest lucru poate avea implicații pentru conservarea lor, deoarece păsările folosesc mai puțin  zonele care au fost desemnate pentru a le proteja”.

Andy Musgrove, de la British Trust for Ornithology, a declarat pentru BBC că  acesta este „un subiect interesant”, care oferă informații suplimentare referitoare la impactul schimbărilor climatice asupra faunei sălbatice. „Toate speciile sunt adaptate să trăiască în medii specifice și atunci când condițiile se schimbă, acestea vor răspunde în mod favorabil”, a completat acesta.

Din cauza încălzirii deja în curs, vom fi în imposibilitatea de a evita multe dintre efectele schimbărilor climatice. Deși acest aspect nu se regăsește în cazul altor păsări migratoare, este „importantă cooperarea internațională în monitorizarea păsărilor și altor animale sălbatice”, a subliniat specialistul.

Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here