Schitul Zimbru renaşte prin Sfântul Rafael de la Agapia Veche

0
246

Aflat în satul Bursucani, comuna Bălăbăneşti, judeţul Galaţi, schitul Zimbru este închinat Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. A fost ctitorit în 1793 de ieromonahii Ioasaf şi Aloman, veniţi de la Mănăstirea Raşca, judeţul Suceava, fiind ajutaţi de familiile Cernat, Plesnila şi Iamandi. Locaşul s-a numit de la început „Zimbru” pentru că era înconjurat de păduri cu o floră şi o faună incredibil de bogate, elemente care au dispărut din peisajul actual. Iniţial a fost mănăstire de maici, care însă, în 1864, după secularizare, au fost mutate la Mănăstirea Adam. Câteva călugăriţe printre care monahiile Epraxia Iamandi şi Agripina Cernat rămân însă pe loc.

Schitul-zimbru-Cele mai multe dintre obiectele de valoare ale schitului sunt vândute la licitaţie şi în 1866, autorităţile hotărăsc înfiinţarea unei şcoli primare pentru copiii din sat. Biserica schitului devine biserică de parohie, în care se ţin însă slujbe numai odată pe an, în ziua de hram. În 1939 locaşul este preluat de satul Zimbru că biserică parohială obişnuită, dar cutremurul din noiembrie 1940 transformă totul în ruină. Vatra monahală este reînfiinţată în anul 2008 de Episcopia Dunării de Jos. Schitul, o construcţie de lemn, funcţionează ca metoc al Mănăstirii Adam. Pe lângă vechiul hram a primit şi un al doilea, Sfântul Rafael de la Agapia. Acest lucru se datorează faptului că în satul Bursucani s-a născut în 1560 Sfântul Rafael de la Agapia Veche, canonizat recent de Biserica Ortodoxă din ţara noastră fiind prăznuit pe 21 iulie.

 Nouă biserică de lemn, pe o fundaţie de beton, are dimensiuni reduse: o lungime de 10 metri, o lăţime de 5 metri. Tot ceea ce mai rămăsese din vechea biserică a fost distrus complet în anii 1959, când autorităţile deschitul-zimbru-bursucani atunci au intrat cu buldozerele în cimitirul schitului şi peste clopotniţă. Oameni cu suflet au salvat însă clopotele şi crucea unei maici, Magdalena, pe care vreme de jumătate de veac le-au ţinut ascunse în propriile grădini. Noul schit din bârne are pereţii perforaţi de ferestre, absida altarului decroşată şi este lipsit de turlă. Este ridicat după modelul celui vechi, în stilul moldovenesc de decadenţă, specific sfârşitului secolului al XIV-lea, cu planul basilical sau longitudinal şi fără cupola sau alte decoraţii externe. Pe locul vechiului cimitir a fost ridicată o troiţă.

 În faţa bisericii, la circa 20 metri, a fost înălţată o clopotniţă iar locul de pe latura de nord este rezervat chiliilor. Cercetările arheologice au scos la lumina ruinele vechii mănăstiri care au fost trecute pe Lista Monumentelor Istorice. Cele două clopote, atârnate în clopotniţa de piatră, aşezată pe locul celei vechi, sunt trase atât pentru a chema lumea la rugăciune, cât şi pe vreme rea pentru a împrăştia norii şi a îndepărta pericolele.

Sursa: revistamagazin.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here