Școala Altfel: Mii de copii au aflat secrete ale meseriilor de jandarm sau jurnalist

0
103

scoala_altfelMii de copii au aflat secrete ale meseriilor de jandarm, jurnalist sau consilier în primărie, în săptămâna dedicată programului “Școala Altfel”, între 6 și 10 aprilie.  Programul “Școala Altfel” constă în derularea, la nivelul fiecărei unități de învățământ, în prima săptămână a lunii aprilie, a unui orar special format doar din activități extrașcolare.

Elevii de toate vârstele din țară au putut afla, în această săptămână, numită și “Săptămâna Altfel”, ce îi pasionează sau care le sunt abilitățile, în cadrul unor întâlniri sau ateliere susținute de experți în diverse domenii.

Peste 20.000 de elevi au participat la activitățile organizate de Jandarmeria Română în cadrul programului “Școala Altfel — Să știi mai multe, să fii mai bun!”, potrivit unui comunicat.

Să știi mai multe, să fii mai bun!

În săptămâna dedicată tinerilor, jandarmii au pregătit pentru copiii din toată țara o serie de activități educativ — preventive, dar și programe interactive, în care cei prezenți s-au putut familiariza cu rolul instituției, precum și cu modul de pregătire al jandarmilor.

Coborârea pe tiroliană, interacțiunea cu animalele de serviciu folosite de jandarmi în misiuni, exercițiile demonstrative de arte marțiale și alpinism, simularea de intervenții în situații de criză sau participarea interactivă alături de Fanfara Jandarmeriei au reprezentat doar o parte din activitățile desfășurate alături de jandarmii din întreaga țară.

Copiii cu vârste mai mari au fost interesați de tehnicile de autoapărare și standurile de prezentare a mijloacelor tehnice folosite de Jandarmerie, în timp ce micuții preșcolari sau elevii din clasele primare au fost atrași de exercițiile demonstrative desfășurate cu caii și câinii folosiți în misiunile specifice.

Televiziunea publică, teritoriul copiilor

Săptămâna aceasta și televiziunea publică a devenit teritoriul copiilor. Începând de luni, în fiecare zi, de la ora 8.00 la ora 18.00, mai mult de 200 de grupuri de copii de grădiniță, gimnaziu și liceu au vizitat sediile Televiziunii Române.

Potrivit postului public, peste 5.000 de copii din București și din împrejurimi — Cernica sau Balotești—, dar și din Ploiești, Constanța, Râmnicu Vâlcea, Alexandria, Călărași și Târgu Mureș au dorit să vadă cum se fac știrile și emisiunile la sediul central al TVR. În același timp, la cele cinci studiouri teritoriale TVR din Cluj, Craiova, Iași, Timișoara și Târgu Mureș și-au anunțat vizita peste 2.700 de copii.

Școala Altfel la muzee

Și muzeele bucureștene au fost vizitate se mii de copii aduși de învățătoare și profesoare. Printre cele mai căutate în Capitală au fost Muzeul Satului și Muzeul Antipa. Reprezentanții Muzeului Satului au declarat pentru Agerpres, că, de luni până vineri la ora 12.00, 15.000 de copii au vizitat acest spațiu. Cu o medie de 3.000 de vizitatori pe zi, reprezentanții muzeului estimează că până sâmbătă, când locul este, de asemenea, deschis publicului, numărul va ajunge la 17.000. La Muzeul Satului au venit grupuri atât din București și din apropierea Capitalei cât și din orașe precum Satu Mare sau Galați. În cadrul atelierelor, cei mici au aflat despre cum se folosesc plantele aromatice și despre diverse tradiții românești.

Ateliere tematice

Muzeul Antipa a înregistrat, de asemenea, un număr impresionant de mici vizitatori veniți din întreaga țară. Până vineri la ora 12.00 spațiile expoziționale au fost vizitate de 296 de grupuri organizate, adică aproape 10.900 de persoane, potrivit reprezentanților unității muzeale.

Muzeul Național de Istorie a României a avut, până în prima jumătate a zilei de vineri, 2.300 de vizitatori veniți în cadrul programului “Școala Altfel”, cu 300 mai mult decât numărul de vizitatori de anul trecut. De asemenea, 270 de elevi au participat la cele 10 ateliere tematice organizate la MNIR.

Expozițiile de la Muzeul Țăranului Român au fost vizitate de peste 2.900 de elevi, în săptămâna dedicată programului “Școala Altfel”, potrivit reprezentanților muzeului. De asemenea, aproximativ 220 de copii au participat la atelierele organizate la MȚR.

“Nu tremur la cutremur”

În timpul săptămânii 6 — 10 aprilie, cei mici au învățat și ce înseamnă să lucrezi pe o navă sau chiar cum este să fii ales local.

Locurile celor 21 de consilieri locali din municipiul Giurgiu în sala de ședințe au fost ocupate joi de tot atâția elevi din clasele a IX-a și a X-a de la Liceul “Nicolae Cartojan” din oraș, care au participat la o ședință de consiliu informală cu primarul Nicolae Barbu.

Specialiștii Inspecției de prevenire din cadrul ISU Covasna s-au întâlnit în săptămâna dedicată programului “Școala Altfel” cu elevii și profesorii de la Școlile gimnaziale “Tatrangi. Sandor” din Ozun și “Gheorghe Zaharia” din Brădet, respectiv cu preșcolarii de la grădinița Csipike din Sfântu Gheorghe.

Situații de urgență

 

În aceste unități de învățământ, specialiștii ISU au desfășurat exerciții de evacuare și le-au prezentat elevilor reguli de comportare pe durata producerii situațiilor de urgență. De asemenea, pompierii au prezentat materiale din cadrul campaniilor “R.I.S.C. — Renunță! Improvizațiile sunt catastrofale” și “Nu tremur la cutremur”.

Până în prezent, peste 800 de preșcolari și elevi de toate vârstele, de la grupa mică până la clasele terminale de liceu, au vizitat subunitățile Inspectoratului pentru Situații de Urgență Covasna în primele zile ale acțiunii “Săptămâna altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!”, potrivit unui comunicat de joi al instituției.

Exerciții demonstrative la aeroport

Tot joi, la Aeroportul Internațional Baia Mare au fost organizate mai multe exerciții demonstrative la care au fost invitați să participe și pompierii Detașamentului “Căpitan Marchiș Adrian” din municipiu. Militarii băimăreni le-au prezentat copiilor autospeciala Roman de lucru cu apă și spumă și cele două ambulanțe SMURD, Echipajul de prim ajutor și Terapie intensivă mobilă.

Polițiștii rutieri au participat joi la o lecție deschisă cu tematică rutieră la Grădinița nr. 33 din municipiul Sibiu, 7 grupe de preșcolari, mari și mici, învățând prin intermediul jocurilor și al planșelor de desen principalele reguli și semne de circulație rutieră.

Prin intermediul jocurilor, al fișelor de colorat, al semnelor rutiere cartonate, dar și al patrulelor școlare, polițiștii rutieri le-au stârnit curiozitatea și interesul preșcolarilor cu privire la cunoașterea semnelor rutiere și deprinderea principalelor reguli de circulație, în scopul de a-i proteja și a preveni implicarea lor în accidente rutiere.

Salvare pe mare

De asemenea, în perioada 6 — 10 aprilie, Centrul Român pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului din Transporturi Navale — CERONAV a venit în întâmpinarea programului “Școala altfel. Să știi mai multe, să fii mai bun!”. Aproximativ 1.000 de elevi au vizitat centrul de simulare al CERONAV și baza de instruire și antrenament, unde au urmărit cu interes aplicații practice pe simulator, exerciții de antrenament și demonstrații de salvare pe mare și acordarea primului ajutor.

Programul “Școala Altfel” a fost lansat de Ministerul Educației și constă în derularea, la nivelul fiecărei unități de învățământ, în prima săptămână a lunii aprilie, a unui orar special format doar din activități extrașcolare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here