„Şcoala Iubirii creştine versus şcoala violenţei”

0
99

Potrivit unui studiu realizat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și citat de Asociația „Salvați Copiii” România, peste 70% dintre elevii români recunosc faptul că le este teamă de comportamentul agresiv al colegilor.

Campania „Şcoala Iubirii creştine versus şcoala violenţei” a fost lansată în luna aprilie 2012 de către poliţiştii de prevenire din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Neamţ în parteneriat cu Protopopiatul Piatra Neamţ, Protopopiatul Roznov şi Consiliul Judeţean Neamţ. Activităţile acestei campanii au continuat și pe data de 1 octombrie 2013, şi au avut ca obiectiv siguranţa şcolară, ce se constituie într-una dintre principalele condiţii preliminare pentru existenţa unui învăţământ pre-universitar de calitate.

leaflet versoPentru a atrage atenţia şi mai mult asupra acestei probleme, în perioada 30 septembrie-04 octombrie 2013, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Neamț, derulează cea de-a opta ediţie a manifestării “Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”.

Pe 01 octombrie 2013, au avut loc activități de prevenire a infracţiunilor comise cu violenţă, informarea şi stabilirea unei punte de legături între elevi şi societate. ”Ziua porților deschise”, zi în care a  fost invitat  Părintele Petru Munteanu, delegat de Protopopiatele Piatra Neamţ şi Roznov. Părintele a venit însoțit de Brîndușa Albert, coordonator proiecte sociale, în cadrul Fundației Solidaritate și Speranță – Filiala Săvinești și de Brîndușa Dediu, din cadrul biroului de servicii sociale a Centrului de Servicii Sociale Samariteanul Milostiv – Săvinești. Doamna Brîndușa Albert a lansat o invitație, tinerilor prezenți, de a participa la proiectele de voluntariat derulate de fundația mai sus menționată.

PA010477Activitățile s-au desfășurat sub îndrumarea subcomisarului  Oatu Daria, agent principal Maftei Iulia, și agent șef adjunct Vîntu Veronica, din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii.

Astfel, un număr de 40 elevi din cadrul liceelor unde au fost înregistrate evenimente cu violență au vizitat Centrul de Arest Preventiv al I.P.J. Neamț. Totodată, tinerilor le-au fost prezentate materiale informativ-preventive cu tematica zilei și un film realizat în Penitenciarul Bacău ce cuprinde un interviu cu un minor din județul Neamț care a comis crima din comuna Piatra Șoimului – februarie 2012. Adolescenții, impresionați de materialul vizionat, au concluzionat: ”și alți colegi ar trebui să participe la astfel de întâlniri”.

DSC08389“Violenţa poate fi regăsită în totală măsură în repertoriul comportamental al elevilor al cadrelor didactice, a personalului auxiliar sau al părinţilor. Clasa este adeseori un câmp de război decât un spaţiu de educaţie pozitivă”, a declarat Pr. Petru Munteanu.

Prevenirea cazurilor de agresiune de orice fel se va realiza cu mai mult succes atunci când vor fi implicaţi cei mai mulţi dintre factorii sociali decizionali: familie, şcoală, biserică, poliţie.

DSC08377Pentru a preveni, de la părinţi, educatori, profesori, preoţi, trebuie să le cultivăm copiilor lucrurile bune, frumoase în viaţă şi în conştiinţă, să le dăm un sens ziditor, al credinţei. Orice lucru bine făcut se clădeşte pe o temelie sigură, cea a credinţei, transmisă prin intermediul Sfintei Liturghii.

Redacția Jurnal Spiritual

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here