Scoate știrile negative din viața ta

0
127

elimina ştirile negative“Scoate-ţi” ştirile negative “din sistem”. Încearcă să-ţi foloseşti hobby-urile în profesia pe care o practici. Fă din întreaga ta viaţă un hobby de care să te ocupi cu entuziasmul cu care organizezi o ieşire duminica!  Un studiu efectuat recent de Universitatea “George Washington” a monitorizat ştirile negative (si nu numai) TV vreme de 100 de seri.

S-au înregistrat peste 6.500 de propoziţii referitoare la fapte negative şi doar 370 de referiri la fapte pozitive. Suntem în mod evident supuşi unei hiper-informări despre catastrofe asupra cărora nu avem nicio influenţa sau avem o influenţă foarte redusă şi este indiscutabil că ştirile negative se vând bine.

Publicaţii “de înghiţit”

Marea majoritate a publicului spectator este menţinută fidelă printr-o dietă compusă din televiziune, film, jocuri electronice, publicaţii “de înghiţit” – toate menite să o stimuleze. Stirile negative, care seamana cu o dieta junk food, duce la o malnutriţie mentală şi la o stare precară a sănătăţii emoţionale şi spirituale. La ştirile negative se expun în mod constant copiii şi adulţii la comportamentul antisocial al celor incompetenţi psihic. La polul opus sunt super-eroii, excepţional de frumoşi şi cu puteri supranaturale. Iar când individul mediu se compară cu acei super-eroi, se va simţi cât se poate de neintegrat.

Nişte studii recente conduse de o echipă de cercetători de la Stanford au scos in evidenţă faptul că ceea ce ascultăm şi ceea ce privim are un efect vizibil asupra imaginaţiei noastre (in special ştirile negative), a tiparelor în care învăţăm şi a comportamentului nostru. Mai întâi, observăm comportamente şi stiluri de viaţă noi pentru noi. Apoi le învăţăm. Şi apoi – şi acesta este pasul crucial – le adoptăm, le facem ale noastre. Unul din cele mai critice aspecte ale dezvoltării personale: trebuie să înţelegem că o confruntare repetată cu ceva, anumite vizualizări negative, audieri şi verbalizări repetate ne formează stilul de viaţă. Informaţia negativa pătrunde în noi zilnic cu nonşalanţă, “nevinovată”, neobservată aproape.

Nici nu reacţionăm la ştirile negative decât mai târziu; nici atunci nu ne dăm seama ce anume stă la baza reacţiilor noastre. Altfel spus: sistemul de valori ne este format fără participarea noastră conştientă, fără ca noi să ne dăm seama ce se întâmplă de fapt.

Elimina ştirile negative

Dacă vrei să învingi în secolul care urmează şi să formezi o familie de învingători, privește mai multe emisiuni educative, mai multă programare pozitivă; elimina ştirile negative. Cere mai multe filme de calitate, evita-le pe cele de-o calitate îndoielnică. Dacă este nevoie, boicotează teatrele împrumutând casete video bune. Economiseşte banii tăi şi pe-ai copiilor tăi fiind mai selectiv.

Devino un perpetuu student. Pentru un învingator şcoala nu se termină niciodată. O educaţie permanentă în lumea în care trăim este regula şi nu excepţia. Mulţi oameni încă mai cred că viaţa este trăită în trei etape separate: te duci la şcoală până îţi dai bac-ul sau licenţa şi ai acumulat o anumită cantitate de informaţie ( cam 12 ani ), te duci la muncă şi-ţi foloseşti ştiinţa ca să avansezi cât poţi de repede şi să pui ceva bani deoparte şi – scopul final – te pensionezi şi te duci la iarba verde, încercând cu disperare să te revanşezi pentru toţi anii pierduţi la şcoala şi la lucru.

Această atitudine limitativă a fost numită “teoria celor trei cutii ale vieţii”; eu şi cu tine nu vom cădea în ea. Dacă eşti la începutul carierei, gândeşte-te aşa:  este posibil să îţi schimbi cariera de 3 sau 4 ori în decursul vieţii tale.

Nu trebuie să te opreşti din învăţat

Este mare probabilitatea ca una din companiile la care vei lucra tu să fie “înghiţită” la un moment dat de alta mai agresivă, sau să nu mai fie competitivă, sau să fie forţată să iasă de pe piaţă în întregul ei. Companiile mari sunt la fel de vulnerabile ca şi cele mici. De aceea nu trebuie să te opreşti din învăţat, din perfecţionarea abilităţilor tale, din dezvoltarea ta personală şi profesională. Trebuie să devii un perpetuu student ca să rămâi în joc ca un jucător de valoare.

Priveşte-te ca pe un profesionist care îşi încorporează întreaga individualitate în activitatea sa. Încorporează-ţi calităţile mentale, prin lectura şi prin educaţie permanentă, investeşte în antrenarea abilităţii tale de-a anticipa schimbările; defineşte-te în timp ca o corporaţie prestatoare de servicii formată dintr-o singură persoană. Aceasta în raport cu companiile care vor intra în competiţie să te angajeze; să te reţină, să cumpere de la tine. Aşa că de acum încolo tratează-te ca pe un om-corporaţie, şi întotdeauna vei lua tu iniţiativa şi vei putea cere cele mai mari preţuri în domeniul tău de excelenţă.

”Psihologia învingătorului”, Denis Waitley

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here