„Scoateţi din priză” mânia

0
208

Dacă aţi hotărât să vă luptaţi cu iritabilitatea voastră hipertrofiată, stabiliţi şi enumeraţi atât situaţiile în care nu puteţi deloc să vă descurcaţi fără mânie, cât şi pe cele în care aţi vrea să vă păstraţi calmul. Trebuie să ştiţi în care cazuri nu doriţi şi în care nici nu puteţi să vă „scoateţi din priză” mânia.

Pentru început, notaţi trei cauze principale care fac inacceptabilă manifestarea accentuată a enervării în familia voastră – de pildă:

1)    enervarea e o manifestare de dezordine emoţională, iar mie nu îmi place dezordinea;

2)    mânia e dăunătoare pentru sănătate;

3)    scandalurile şi ţipetele influenţează negativ relaţia noastră conjugală şi ne înstrăinează de copii.

Ţineţi sub observaţie izbucnirile emoţionale care nu corespund ca intensitate pretextelor ce le-au prilejuit, fiindcă adeseori aceste pretexte sunt nişte fleacuri, pe când ieşirile voastre sunt foarte puternice – şi aceasta este „hrană” pentru reflecţii serioase.

Detaşaţi-vă de propria enervare, faceţi un „pas în lături”. Străduiţi-vă să conştientizaţi: voi nu sunteţi deloc totuna cu mânia voastră!

Enervarea ce vă cuprinde din când în când nu reprezintă nicidecum o trăsătură definitorie a personalităţii voastre, nu o caracterizează deloc.

Pentru unii oameni, înţelegerea faptului că şi-au primit enervarea „moştenire” îi face să se opună acesteia cu hotărâre. Ei nu vor să reproducă neajunsurile părinţilor sau pedagogilor lor, nu vor să copieze modele comportamentale cu care nu sunt de acord.

Le repugnă utilizarea metodelor de forţă – iar mânia şi enervarea fac parte tocmai din arsenalul de acest gen: pur şi simplu în cazul dat e vorba de forţă nu fizică, ci emoţională.

Ei nu vor deloc ca lipsa de autocontrol să ducă la tulburări nervoase şi la lacrimi amare, ca furia să producă o reacţie explozivă de sens opus.

“Enervarea”, Ecaterina Burmistrova. Traducător: Adrian Tănăsescu-Vlas. Bucureşti: Editura Sophia, 2017

Jurnal Spiritual