Scriitoarea Amelie Nothomb a fost aleasă membră a Academiei Belgiene de Literatură

0
111

3476643_8_99ec_amelie-nothomb-revient-sur-les-traces-de-son_39cb8835a2628b982e141c05e41a7798Romanciera belgiană Amelie Nothomb a fost aleasă membră a Academiei Regale de Limbă şi Literatură franceze din Belgia, a anunţat luni instituţia, omoloagă a Academiei franceze.

Amelie Nothomb, 48 de ani, a fost aleasă sâmbătă “cu o mare majoritate” în locul rămas vacant prin decesul, în august 2014, al scriitorului şi sinologului belgian Simon Leys, transmite AFP, citat de Agerpres.

Scriitoarea a fost desemnată pentru “importanţa operei, originalitatea şi coerenţa ei şi difuzarea internaţională”, a declarat secretarul pe viaţă al Academiei, Jacques De Decker.

Autoare a multor romane, printre care “Hygične de l’Assassin”, “Stupeur et tremblements” sau “Pétronille”, ultimul lansat în 2014, Amelie Nothomb s-a declarat “extrem de încântată” că a fost aleasă şi “foarte onorată să îi succeadă lui Simon Leys”, a declarat pentru AFP Jacques De Decker.

Academia Regală de Limbă şi Literatură franceze din Belgia a fost creată în 1920. Deschisă femeilor încă de la început, ea numără 40 de fotolii – 26 pentru scriitori şi 16 pentru filologi -, dintre care un sfert este rezervat străinilor. Instituţia acordă 30 de premii literare şi a premiat-o pe Amelie Nothomb în 1998 pentru romanul “Mercure”. Scriitoarea, cunoscută şi pentru pălăriile sale extravangante, publică câte un roman pe an din 1992, fiind una dintre romancierele francofone cele mai citite din lume.

Unele dintre romanele sale au fost traduse şi în limba română: “Să-ţi ucizi tatăl”, “O formă de viaţă”, “Drept de viaţă şi de moarte”, “Igiena asasinului”, “Combustibilii”, “În necunoştinţă de cauză”, “Atentat”, “Uimire şi cutremur”.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here