Descoperire de excepție: O scrisoare de la Albert Camus către Jean-Paul Sartre

0
153
sartre camus ScrisoareaO scrisoare inedită expediată de Albert Camus lui Jean-Paul Sartre, confirmă prin tonul ei amical, relaţiile excelente în care se aflau înainte de cearta din 1952. Epistola, descoperită de curând în Franţa şi autentificată de un expert, a fost redactată cu doar câteva luni înainte de acest episod care a produs destămarea prieteniei dintre cei doi intelectuali.

Începând cu formula “Dragul meu Sartre”, scrisoarea, semnată de Camus, se încheie prin formula amicală “Strângeri de mâini”. Autorul romanului “Străinul” îi recomanda lui Sartre o actriţă, Aminda Valls. “Este o bună prietenă cu Maria (Casares, o actriţă celebră, n.r.) şi cu mine, republicană spaniolă, de o omenie minunată”, spunea Camus.

La începutul anului 1951, Jean-Paul Sartre pregătea regia pentru spectacolul pus în scenă pe baza dramei sale “Le Diable et le Bon Dieu”. Aceasta a fost jucat pentru prima dată la Teatrul Antoine pe 7 iunie 1951. Maria Casares a jucat în acel spectacol rolul Hilda. Aminda Valls nu a făcut parte din distribuţia spectacolului.

Păstrată în ramă, deasupra şemineului 

“Această scrisoare a fost achiziţionată de un colecţionar de autografe din anii 1970. A fost păstrată de atunci, într-o ramă, deasupra şemineului său”, a dezvăluit pentru AFP Nicolas Lieng de la Librăria Le Pas Sage, specializată în literatura secolului XIX şi XX, căruia colecţionarul i-a încredinţat de curând acea scrisoare.

“Scrisoarea a fost vândută unui colecţionar privat francez. El se afla în posesia uneia dintre cele mai frumoase colecţii Camus, în urmă cu o săptămână”, precizează Nicolas Lieng.

Din primăvara lui  1951

Scrisoarea nu este datată. Insă ea a fost scrisă probabil în martie sau aprilie 1951, cu câteva luni înainte de cearta finală a celor doi filosofi. Camus evoca în acea scrisoare “atitudinea respingătoare a lui François Mauriac” după moartea lui André Gide, pe 19 februarie 1951.

Aceea a fost de asemenea perioada în care Jean-Paul Sartre scria în Les Temps Modernes, în martie; era omagiul său literar intitulat “Gide Vivant”.

Scrisoarea a fost redactată, aşa cum precizează Camus, din apartamentul său din Rue Madame. Acolo a locuit din 1950 până în 1954.

S-au certat din cauza unei opere

La şase luni după acea scrisoare, editura Gallimard a publicat “L’homme révolté”. E o operă de Albert Camus, criticată dur de Jean-Paul Sartre. Aceasta este aflată la originea rupturii relaţiilor dintre cei doi. Scriitorul existenţialist a distrus după aceea toată corespondenţa sa cu Albert Camus.

Până în 2013, singurul document cunoscut rămas din corespondenţa dintre cei doi filosofi era doar un mic bilet expediat lui Sartre de către Camus, descoperit din întâmplare. Notiţa data probabil din perioada 1943-1948.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here