Scrisoare despre magnet

0
122

Despre magnet

Fizicianul francez Pierre de Marincourt, cunoscut și ca Petrus Peregrinus de Maharncuria sau, în engleză, Peter the Pilgrim, a făcut primele experimente științifice cunoscute cu magneți.

El a scris o lucrare novatoare despre aceștia, numită Scrisoare despre magnet.

magnetPotrivit subtitlului, a scris-o în timp ce era cantonat pentru asediul Lucerei, servind în armata lui Carol de Anjou.

Unul dintre experimente presupunea poziționarea unei așchii de fier în mai multe puncte pe suprafața unei bucăți sferice de magnetită (rocă magnetică). În fiecare poziție el făcea un semn pentru a arăta orientarea așchiei de fier. Ca rezultat  al experimentului a apărut un tipar: linii, ca liniile longitudinii pe globul terestru, convergente în două puncte.

De Marincourt a numit punctele în care liniile de forță erau convergente “poli magnetici”, iar termenul este folosit și astăzi.

Dar el era suficient de captiv în mentalul medieval încât să atribuie magnetismul Pământului influenței polilor magnetici cerești, și nu polilor magnetici ai Pământului însuși.

Pierre de Marincourt a subliniat că magneții pot determina deplasarea altor magneți, arătând că aceasta ar putea fi o metodă de a produce o mișcare perpetuă.

Scrisoarea despre magnet a fost un document foarte popular și influent în Evul Mediu și mai târziu. A fost citată de discipolul lui de Marincourt, călugărul englez Roger Bacon și de Thomas Bradwardine în 1326.

A fost folosită foarte mult la Universitatea din Oxford. Tipărirea pentru prima dată a Scrisorii despre magnet, la Augsburg, în 1558, a făcut ca ideile cuprinse să capete o răspândire și mai largă.

Fizicianul englez William Gilbert (1554-1603) a adăugat ideea că Pământul conține o bară magnetică imensă. Asa a  explicat funcționarea acelor busole magnetice. Ideea lui s-a dovedit falsă; căldura intensă din interiorul Pământului ar topi o bară de fier solidă, iar structura miezului său e în straturi concentrice.

Cu toate acestea, ideea că Pământul e un magnet ce are un câmp magnetic a continuat să se dezvolte, iar ideea lui Gilbert că polii magnetici ai Pământului coincid aproximativ cu polii de rotație (1600) s-a dovedit a fi adevărată.

Descoperiri care au schimbat lumea, Rodney Castleden

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here