Sculptorul Gheorghe Gheorghiţă

0
262

vlas-2Acest creştin cu suflet mare şi cu talent de sculptor bisericesc tot atât de mare, era cunoscut de toată lumea din Târgu Neamţ şi din partea locului. Creştin ales născut în Pipirig, tată a şase copii, sculptor neîntrecut şi mare trăitor mistic rar întâlnit în ţinutul Neamţ, el lucra mult pentru biserici şi mănăstiri. Făcea străni, cruci, troiţe sculptate în lemn de tei şi stejar, care şi astăzi împodobesc sfintele biserici. Dar el nu lucra pentru bani sau laudă, ci pentru slava lui Dumnezeu. De aceea nu se grăbea la lucru, ci lucra cu măsură, ca pentru Dumnezeu, apoi făcea o pauză; se mai ruga şi citea câte un capitol din Sfânta Scriptură sau din alte cărţi sfinte.

La atelierul său de lucru se aflau două cărţi sfinte permanent deschise. în dreapta era Biblia, iar în stânga sa era Filocalia. Şi nu trecea o zi fără să citească câte două-trei capitole din aceste două cărţi sfinte şi mântuitoare de suflet. Apoi a fost închis şi persecutat mai mulţi ani, pe motiv că ţinea la Biserică şi Neam, fiind nevinovat. În închisoare a fost un model viu de comportament, iar când a fost eliberat, s-a întors mai tare în credinţă. Ba îi părea rău că nu se mai putea ruga ca în închisoare.

Ajungând bătrân şi bolnav, în toamna anului 1984 s-a strămutat la Hristos cu pace, pentru a-l slăvi neîncetat pe Tatăl, pe Fiul şi pe Sfântul Duh.

“Istorioare  duhovnicesti”, de arhimandrit Ioanichie Bălan

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here