Scurte povestiri cu tâlc

0
85

Nisterus cel Mare, unul din Părinţii sfinţi care au trăit în deşertul egiptean, se plimba odată prin deşert, însoţit de un mare număr de discipoli, care îl venerau ca pe un om al lui Dumnezeu. Subit, în faţa lor a apărut un dragon şi toată lumea a rupt-o la fugă. Mulţi ani mai târziu, când Nisterus se afla pe patul de moarte, unul dintre discipoli l-a întrebat:

– Părinte, ţi-a fost şi ţie teamă în ziua aceea când a apărut dragonul?

– Nu, i-a răspuns muribundul.

– Atunci de ce ai fugit la fel ca noi?

– Mai gândit că e mai bine să fug acum de dragon, decât să fug mai târziu de spiritul vanităţii, a răspuns Nisterus cel Mare.

*                      *

*

Într-o zi, Diogene stătea la colţul străzii, râzând ca scos din minţi.

– De ce râzi?, l-a întrebat un trecător.

– Vezi piatra aia din mijlocul străzii? De când am ajuns aici, în această dimineaţă, zece oameni s-au împiedicat de ea şi au înjurat-o, dar nici unul nu a ridicat-o, pentru ca alţii să nu se mai împiedice de ea.

*                      *

*

Socrate stătea în celula în care era închis şi îşi aştepta execuţia. Într-o zi, el l-a auzit pe un alt deţinut cântând versurile dificile ale poetului Stesichoros. L-a rugat pe deţinut să îl înveţe şi pe el aceste versuri.

– De ce?, l-a întrebat deţinutul-cântăreţ.

– Pentru a putea muri ştiind ceva în plus, i-a răspuns marele filozof.

Discipolul:

– De ce doreşti să înveţi ceva nou, cu numai o săptămână înainte de a muri?

Maestrul:

– Din exact acelaşi motiv pentru care tu doreşti să înveţi ceva nou cu cincizeci de ani înainte de a muri.

*                      *

*

În autobiografia sa, Mahatma Gandhi povesteşte că în anii studenţiei, pe când era în Africa de Sud, a devenit foarte interesat de Biblie, şi mai ales de Predica de pe Munte. El a devenit convins că cea mai bună soluţie pentru sistemul castelor, din cauza căruia indienii sufereau de secole, era creştinismul. De aceea, s-a gândit serios dacă să se convertească la creştinism.

Într-o zi, s-a dus la biserică să asculte slujba şi să primească instrucţiuni. A fost însă oprit la intrare şi i s-a spus politicos că dacă doreşte să ia parte la slujbă, poate face acest lucru fără probleme, dar într-o biserică pentru negri. Nu s-a mai întors niciodată.

*                      *

*

Un tânăr compozitor a venit odată la Mozart şi l-a rugat să-l înveţe să-şi dezvolte talentul.

– Te sfătuiesc să începi cu lucrurile simple, i-a spus Mozart. Spre exemplu, cu liedurile.

– Dar tu ai compus simfonii încă de când erai copil!, a protestat omul.

– E adevărat. Pe de altă parte, eu nu m-am dus la nimeni ca să-i cer sfatul ce să fac pentru a-mi dezvolta talentul.

*                      *

*

Când Calvin Coolidge era preşedinte al Statelor Unite, el primea în audienţă zeci de oameni în fiecare zi. Marea majoritate veneau cu diferite plângeri. Într-o zi, guvernatorul unui stat aflat în vizită la Casa Albă i-a spus preşedintelui că nu înţelege cum se poate întâlni cu atâţia oameni în decurs de numai câteva ore.

– Am observat că aţi terminat cu toţi până la ora cinei, i-a spus guvernatorul, în timp ce eu sunt nevoit adeseori să rămân în biroul meu până după miezul nopţii.

– Asta pentru că nu te poţi stăpâni să nu vorbeşti, i-a răspuns Coolidge.

 

V-ar mai putea interesa şi aceste articole