Scurtmetrajul “Trece și prin perete” premiat la Cannes

0
117

imageResizeSingura producție românească selecționată în acest an la Festivalul Internațional de Film de la Cannes, scurtmetrajul independent ‘Trece și prin perete’ realizat de Radu Jude, a fost recompensată vineri seara cu Mențiunea Specială a Juriului secțiunii ‘Quinzanne des Réalisateurs’ .

Regizorul Radu Jude a revenit la Cannes în 2014 cu noul scurtmetraj după ce filmul ‘O umbră de nor’ a avut premiera mondială anul trecut în cadrul aceleiași secțiuni.

Scenariul filmului ‘Trece și prin perete’ poartă semnătura lui Radu Jude, imaginea a fost realizată de Marius Panduru, Cătălin Cristuțiu s-a ocupat de montaj în timp ce sound design-ul este semnat de Dana Bunescu, scenografia Adi Cristea, costumele Maria Pitea.

Din distribuție fac parte Sofia Nicolaescu, pe care publicul o va recunoaște din multipremiatul lungmetraj ‘Toată lumea din familia noastră’ (regia Radu Jude), Ion Arcudeanu, Marcel Horobeț, Gabriel Spahiu și Alecu Jude.

Scurtmetrajul ‘Trece și prin perete’ este o adaptare liberă după povestirea ‘În magazie’ de A.P Cehov și este o producție 100% independentă realizată de Micro Film în coproducție cu Mitra Film și Motion Picture Management. Producători Radu Jude și Ada Solomon.

Radu Jude este regizorul scurtmetrajelor câștigătoare a numeroase premii “Lampa cu căciulă” și “Alexandra”. Lungmetrajul de debut, “Cea mai fericită fată din lume”, a fost distins cu premiul CICAE la Festivalul de la Berlin, premiul FIRESCI la Festivalul de la Sofia, premiul pentru cel mai bun scenariu la B-EST International Film Festival și premiul FIPRESCI la IndieLisboa.

Cel de-al doilea lungmetraj realizat de Radu Jude, “Toată lumea din familia noastră”, a fost proiectat în premieră mondială la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, în secțiunea Forum, și a avut premiera în cinematografele din România în luna aprilie a anului trecut.

“Toată lumea din familia noastră” a obținut, printre altele, marele premiu al Festivalului de la Sarajevo, marele premiu — Bayard d’Or — și premiul pentru cel mai bun actor la Namur IFF, marele premiu la CinEast IFF, trofeul Festivalului Internațional de Film Anonimul, premiul Zilelor Filmului Românesc la TIFF și premiul pentru regie, alături de premiul publicului la B-EST IFF.

În prezent, regizorul Radu Jude se pregătește de cel de-al treilea lungmetraj ‘Aferim!’, film care va intra în producție la mijlocul lunii viitoare. În plus, regizorul are în pregătire și un alt proiect cinematografic: ‘Inimi cicatrizate’, o adaptare după Max Blecher.

‘Quinzaine des Réalisateurs’ este o secțiune specială din cadrul Festivalului de Film de la Cannes, care are ca scop prezentarea varietății de expresie din cinematografia mondială. De-a lungul timpului, în cadrul secțiunii ‘Quinzane des Réalisateurs’ au fost prezenți regizori precum Werner Herzog, Martin Scorsese, Michael Haneke, Jim Jarmush, Luc și Jean-Pierre Dardenne.

Prezența delegației române la Cannes a fost susținută de Institutul Cultural Român, precizează un comunicat de presă.

Sursa: agerpres.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here