Secretele Succesului – Cum să îţi impui punctul de vedere

0
374

prieten și dușmanMai bine să îți faci un prieten decât un dușman – Evită cearta prin tact

O discuţie în contradictoriu în 90% din cazuri se termină lăsând pe fiecare participant mai convins ca niciodată că are dreptate. La fel cum ura nu dispare niciodată prin ură, ci prin dragoste, la fel şi o disensiune nu se termină prin ceartă, ci prin tact, diplomaţie, conciliere, o dorinţă plină de înţelegere şi faţă de punctul de vedere al celuilalt, atrage atenția Dale Carnegie , în cartea sa “Secretele Succesului”.

“Există o singură cale sub soare prin care să profiţi cel mai mult de pe urma unei discuții în contradictoriu – şi anume să o eviţi.”

Iată câteva sugestii despre cum poate fi evitată transformarea unei neînţelegeri în ceartă:

– Întâmpină cu bucurie disensiunea. E o posibilitate de a vedea lucrurile şi dintr-o altă perspectivă. Poate te ajută să te corectezi.

– Nu te încrede în prima impresie instinctuală. În situaţiile neplăcute, adoptăm instinctual o atitudine defensivă. Fii atent la prima reacție fiindcă e posibil să arăţi ce e mai rău din tine, nu ce ai mai bun.

Cere sfatul unui dușman și fă invers (proverb evreiesc)

– Păstrează-ţi cumpătul.

– Mai întâi ascultă, dă adversarului o şansă de a-şi exprima punctul de vedere. Lasă-l să termine. Nu opune rezistenţă, nu te apăra, nu dezbate. Asta ridică bariere. Scopul tău este să găseşti punţi de înțelegere.

– Caută puncte de acord. După ce ai ascultat ce a avut de zis, începe prin a sublinia punctele asupra cărora sunteţi amândoi de acord.

– Fii cinstit – dacă ai greșit, admite acest lucru, recunoaște-l deschis. Acest lucru dezarmează pe dușman şi reduce efectul atitudinii defensive.

– Promite să reflectezi asupra ideilor adversarilor şi studiază-le atent. Poate au dreptate.

– Mulţumeşte adversarului pentru interesul manifestat. Cine e dispus să vă contrazică, e interesat de aceleaşi lucruri ca şi tine. Poate chiar vrea să te ajute, şi atunci câștigi un prieten în loc să îţi faci un dușman sigur.

– Amână acțiunea pentru a oferi ambelor părţi timpul necesar pentru a reflecta mai bine asupra problemei.

Descoperiți și alte articole interesante de la rubrica Social.

Angelina Petra

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here