Secretele Succesului – Dacă greşeşti, recunoaşte-o primul

0
165

zp-tolerancija

Atunci când ai curajul să nu cauţi scuze pentru greşelile tale, când le recunoşti chiar şi atunci când nimeni nu îţi atrage atenţia, îi obligi oarecum pe ceilalţi să fie mai indulgenţi cu tine. În plus e mai uşor să îţi suporţi autocritica decât să auzi reproşurile venind de la altcineva, arată Dale Carnegie , în cartea sa “Secretele Succesului”.

Recunscându-ţi greşelile obţii şi o oarecare satisfacţie pentru curajul de care ai dat dovadă. Elimini sentimentul de vinovăţie şi cel defensiv şi adeseori ajută la rezolvarea problemei create de respectiva eroare.

Dacă vrei să câştigi pe cineva, ia-l cu duhul blândeţii

Cum soarele poate face omul să-şi scoată haina mai repede decât vântul, în acelaşi fel, bunătatea, prietenia şi aprecierea îi pot face pe oameni să-şi schimbe părerea mai repede decât orice ameninţări sau dezlănţuiri de furie.

Nu impune niciodată nimic cu forţa, nu fă presiuni, nu încerca pe alţii să fie de aceeaşi părere cu tine. Dacă în inima cuiva clocotesc sentimente de ură şi de dispreţ faţă de tine, niciun principiu al logicii nu îl va face să vadă lucrurile aşa cum vrei tu. Foloseşte metoda cuvintelor calde, bune, prietenoase. Cu blândeţe îi poţi conduce mai uşor în direcţia dorită.

Obţine de la bun început aprobarea interlocutorului tău

Începe prin a prezenta punctele asupra cărora sunteţi de acord, chiar dacă sunt mai puţin importante. Astfel se declanşează procesul psihologic al aprobării. Un răspuns negativ este un obstacol greu de depăşit. Orgoliul îl îndeamnă să rămână ferm pe poziţie, că are sau nu dreptate.

Lasă-ţi interlocutorul să vorbească nestingherit

Majoritatea celor care încearcă să-i atragă pe ceilalţi de partea lor vorbesc prea mult. E mult mai util să manifeşti interes faţă de celălalt şi problemele acestuia. Chiar şi prietenii noştri preferă să ne vorbească despre ei, decât să audă cum ne umflăm în pene cu reuşitele noastre. Dă-le celorlalţi şansa de a se simţi importanţi ascultându-i cu atenţie, lăsându-i să te depăşească.

Lasă-l pe celălalt să creadă că face totul din proprie iniţiativă

Fiecare are mai multă încredere în ideile pe care le descoperă singuri. Atunci când doreşti să obţii colaborarea cuiva cel mai bine este să îi dai doar câteva sugestii abile şi să-l laşi să tragă singur concluziile. Nimănui nu-i place să se simtă că i se vinde sau impune ceva. Cu toţii preferăm să avem impresia că facem din proprie iniţiativă, că acţionăm potrivit propriilor idei.

Angelina Petra

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here