Secretele Succesului – Nu critica, nu condamna şi nu te plânge

0
679

porumbel

Dale Carnegie, în cartea sa “Secretele Succesului”, oferă câteva tehnici fundamentale de a ne purta în lume.

Sunt de altfel sunt reguli generale de bun simț, ce pot asigura reușita în viață.

Nu critica, nu condamna şi nu te plânge

Oamenii cu caracter şi autostăpânire vor găsi puterea de a înţelege şi de a ierta. Critica nu face decât să demoralizeze şi să creeze tensiune, fără a aduce rezultate de durată. Iar cine judecă va fi judecat.

“Nici măcar Dumnezeu nu are de gând să judece oamenii până nu şi-au dat ultima suflare.”- Dr. Johnson

Fii drept şi sincer în aprecieri

Oamenii îşi doresc să fie apreciaţi. Fiecăruia dintre noi ne este mai uşor să criticăm şi să reproşăm decât să lăudăm. Aprecierea este atât de rară în ziua de azi, încât de multe ori ne simţim stingheriţi să îi lăudăm pe ceilalţi.

Însă aprecierile sincere, la obiect şi făcute dezinteresat sunt adevărate deschizătoare de inimi. Fereşte-te de linguşeli. Acestea sunt artificiale, nu vin din suflet şi sunt spuse doar pentru că celuilalt i-ar plăcea să le audă, fără ca tu să le crezi.

Stârneşte în ceilalţi o dorinţă vie

Atunci când doreşti să convingi pe cineva să facă ceva, gândeşte-te bine înainte pentru a afla cum poţi trezi în acea persoană dorinţa de a face acel lucru. Încearcă să înţelegi punctul lui de vedere, să vezi situaţia atât din perspectiva ta cât şi a celuilalt. Cum oamenii în ziua de azi sunt mai mult interesaţi de propria persoană, de ceea ce îşi doresc ei, în momentul în care încerci, altruist să îi ajuţi pe ceilalţi în aceaşi măsură ca şi pe tine, ai un mare avantaj.

Nu încerca să manipulezi oamenii să facă ceva ce ţi-ar aduce beneficiu doar ţie, şi ar fi în detrimentul acestora. Pe termen lung toate acestea se pot întoarce împotriva ta.

Angelina Petra

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here