Secretele Succesului – Şase modalităţi de a deveni agreabil

0
136

socialbil

În cartea sa “Secretele Succesului”, Dale Carnegie , descrie șase modalităţi de a deveni agreabil.

Astfel, oricine poate atinge succesul, într-o modalitate prin reușita unora să nu lezeze interesul altora. Chiar dacă pare greu de crezut, există soluții echitabile din care toată lumea are de câștigat.

Manifestă un interes sincer faţă de cei din jur

E mult mai uşor să îţi faci prieteni atunci când te interesezi sincer de soarta lor, decât dacă te străduiești să-i faci pe ceilalţi să se intereseze de soarta ta. Cei care nu se gândesc la semenii lor şi îi loveşte cât mai mult posibil, vor întâmpina în viaţă cele mai mari obstacole, şi vor ajunge să se simtă nişte rataţi.

Atunci când te interesezi sincer de ceilalţi vei obţine mai uşor atenţia, timpul şi chiar cooperarea lor. Nu e însă uşor, trebuie să fii dispus să îi ajuţi pe alţii, lucru care cere timp, energie, altruism şi înţelepciune.

“Ceilalţi ne interesează atunci când aceştia se interesează de noi.” – Publius Syrus

Zâmbeşte

Reţine că expresia pe care cineva o poartă pe chip este mult mai importantă decât hainele cu care se îmbracă. Nu îţi aşterne un rânjet pe chip. Nu păcăleşte pe nimeni. Îmbracă-ţi chipul cu un surâs adevărat, cu multă lumină în ochi, ce vine din suflet şi încălzeşte inimile celorlalţi.

De multe ori nu prea îţi vine să zâmbeşte. Străduieşte-te, binedispune-te singur. Comportă-te ca şi cum ai fi fericit şi asta te predispune la fericire. Deşi aparent ni se pare că acţiunile sunt subordonate sentimentelor, nu e aşa, cele două se îmbină, şi, controlând prin voinţă acţiunea, controlăm indirect şi sentimentele care, altfel, nu pot fi produse de voinţă.

Felul în care priveşti lucrurile, gândurile pe care le ai sunt cele care te pot face să te simţi bine, nu ceea ce eşti, ceea ce ai sau ceea ce se întâmplă în interiorul tău.

Reţine că numele cuiva este pentru el cea mai dulce muzică ce-i poate mângâia auzul

Pentru a reţine numele cuiva trebuie să investeşti timp şi energie pentru a te concentra, a-l repeta şi a-l întipări definitiv în memorie. Dar efortul tău va fi răsplătit, pentru că pentru fiecare dintre noi numele nostru este ceva ce ne aparţine, ne individualizează.

Fii un bun ascultător. Încurajează-i pe ceilalţi să vorbească despre ei înşişi

Atunci când porţi o conversaţie, acordă atenţie exclusivă persoanei care vorbeşte. Nu te concentra pe ceea ce urmează să spui, închizându-ţi astfel urechile. Pune întrebări la care ceilalţi vor răspunde cu plăcere. Încurajează-i să vorbească despre ei însuşi şi despre împlinirile lor. De multe ori partenerul, clientul iritat, angajatul nemulţumit nu-şi doresc de fapt decât un ascultător prietenos şi înţelegător, faţă de care pot să spună exact ce au pe suflet.

“Oamenii cheamă de obicei un doctor când tot ce doresc este, de fapt, atenţia celorlalţi.”

Modelează-ţi discursul în conformitate cu interesele interlocutorului tău

Vorbeşte în termenii care îl intersează pe interlocutorul tău. Află ce îl pasionează, dă-i prilejul să îţi vorbească cu entuziasm şi îţi va fi mult mai uşor să abordezi orice persoană. E în acelaşi timp şi o ocazie de a-ţi îmbogăţi existenţa de fiecare dată când vorbeşti cu cineva.

Fă în aşa fel încât interlocutorul tău să se simtă important – şi fii sincer în tot ceea ce spui

“Dacă suntem atât de autosuficienţi şi egoişti încât nu putem răspândi în jur puţină fericire şi apreciere fără a căuta să obţinem un profit în schimb – dacă sufletele noastre nu sunt mai mari decât merele pădureţe acre, ne vom alege cu eşecul pe care îl merităm din plin.”

Comportă-te ce ceilalţi aşa cum vrei ca aceştia să se comporte cu tine. Respectă-i pe cei cu care intri în contact, apreciază-i la reala valoare, fă-i să simtă că sunt importanţi. Fă toate acestea sincer şi din suflet.

Angelina Petra

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here