Secretul cameleonilor, descoperit de oamenii de ştiinţă

0
320

cameleonCapacitatea deosebită a cameleonilor de a-şi schimba culoarea a atras atenţia oamenilor din cele mai vechi timpuri şi până în prezent. Departe de a fi ceva magic, în sfârşit oamenii de ştiinţă au descoperit  secretul reptilei. Cameleonii îşi pot schimba rapid culoarea prin ajustarea unui strat de celule speciale care se găsesc în pielea lor.

Spre deosebire de alte animale care îşi schimbă culoarea, cum ar fi calmarul şi  caracatiţa cameleonii, nu îşi schimbă culoarea datorită acumulării şi dispersării pigmenţilor în celulele pielii lor. Şopârlele se bazează pe schimbările structurale care afectează modul în care lumina se reflectă pielea lor, potrivit unui studiu publicat de Live Science.

Pentru a studia abilitatea cameleonilor de a-şi schimba culoarea, cerectătorii au studiat cinci masculi adulţi, patru femele adulte și patru pui de cameleon-pantheră, un tip de șopârlă care trăiește în Madagascar.

În timpul studiului, cercetătorii au constatat că sopârlele din specia Furcifer pardalis, au două straturi groase suprapuse de celule iridophore – celule irizate, care au pigmenţi și reflectă lumina. Acest tip de celule conţine nanocristale de diferite forme şi dimensiunii, care contribuie la schimbările dramatice de culoare ale cameleonilor, susţin cercetătorii.

Secretul cameleonilor: ei au abilitatea de a-şi schimba aranjamentul structural al celuleor din stratul superior prin relaxarea sau stimularea nervoasă a pielii, ceea ce duce la modificarea culorii.

De exemplu,  un cameleon aflat în stare de relaxare singur, agăţat pe o ramură, îşi poate modifica brusc coloarea, la vederea unui rival.

Autorul studiului, Michel Milinkovitch, profesor de genetică şi evoluţie de la Universitatea din Geneva, a explicat că, în stare de relaxare, nanocristalele din celulele iridophore sunt foarte aproape unele de altele şi de aceea celulele reflectă în mod specific lungimi de undă scurte, cum ar fi albastru. Însă, atunci când reptilele se află într-o stare de excitare nervoasă, distanța dintre nanocristalele învecinate crește, iar fiecare celulă iridophoră reflectă lungimi de undă mai lungi, cum sunt galben, portocaliu şi roşu.

Dar cameleonii panteră nu sunt întotdeauna albaştri. Pielea acestora conţine şi pigmenţi  galbeni, care amestecaţi cu cei albaştri  oferă nuanţe de verde, care îi ajută să se amufleaze printre copaci și plante.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, un strat mai profund și mai gros de celulele, neimplicate în schimbările de colorit,  care reflectă o cantitate mare de raze infraroşii apropiate şi căldură, cu rolul  de a menţine temperatura şopârlelor constantă.

Trebuie specificat că numai cameleonii masculi îşi pot modifica dramatic nuanţa pielii, în special atunci când văd un mascul rival sau  în timpul ritualul de împerechere, când doresc să se facă remarcaţi. Michel Milinkovitch a precizat că femelele și  cameleonii tineri, au culori şterse şi un strat de celule iridophore redus.

Traducere Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

V-ar putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here