Secretul pielii frumoase

0
110

piele frumiSecretul pielii frumoase.

Oamenii pot rămâne atrăgători până la adânci bătrâneţi. Vă oferim cele mai bune sfaturi pentru ca pielea dvs. să-şi păstreze aspectul tineresc. O lecţie în întrebări şi răspunsuri.

O propoziţie pe cât de scurtă, pe-atât de crudă, pe care, vrem nu vrem, o s-o auzim cu toţii.

Un “compliment” rostit cu zâmbetul pe buze şi fără pic de rea intenţie: “Ce bine arătaţi pentru vârsta dvs.!”. În acel moment, sentimentul “îna­ri­pant” că încă mai arătăm bine, că încă mai suntem atrăgători, aparţine trecutului.

Unii au neşansa să audă această laudă dulce-amară încă de la 35 de ani, alţii, abia după apariţia primelor fire albe şi a primelor riduri mai adânci.

Indiferent când se produce, despărţirea de tinereţe este foarte dureroasă.

Suntem dominaţi – unii mai mult, alţii mai puţin – de acel instinct primar, care este nevoia de a arăta bine, de a fi frumoşi.

Cele mai vechi instrumente de înfru­museţare descoperite de arheologi datează de acum 7000 de ani.

Egiptenii şi romanii utilizau chiar alifii otrăvitoare, pe bază de plumb, pentru a “obţine” acea pa­loare a feţei, considerată nobilă, distinsă. Astăzi, industria cosmetică şi medicina estetică investesc mi­liar­de peste miliarde de euro în produsele de îngrijire a pielii şi în frumuseţe. Iar pe viitor, sumele acestea vor fi tot mai mari, pentru că tot mai mulţi oameni sunt activi până la o vârstă înaintată şi vor să-şi păstreze aspectul atrăgător.

Metodele folosite de dermatologi pentru tratarea problemelor pielii au devenit mai puţin invazive, dar incredibil de variate – de la moleculele regeneratoare, până la acizii corozivi, la laserul care “şterge” fără urme negii, aluniţele sau tatuajele, la injecţiile cu acid hia­luronic ori colagen şi până la lifting.

Mai multe despre piele, cel mai mare organ al nos­tru, aflaţi din întrebările şi răspunsurile care urmează.

1. Soare.

Când e soarele folositor şi când este dăunător pentru piele?

Orice arsură produsă de soare este pericu­loasă. Când ating pielea, razele activează meca­nismele de pro­tecţie şi de adaptare: se for­mea­ză pigmenţi, stratul cornos se îngroaşă, vita­mi­nele existente în piele intră în defensivă. Până şi transpiraţia dezvoltă o anumită autopro­tec­ţie. Cantitatea de soare suportată de piele depin­de de tipul acesteia – tipul “celtic”, de pildă, adică per­soanele cu părul blond-roşcat prezintă cel mai ridi­cat risc de arsură solară.

În ceea ce priveşte pielea însăşi, ea ar putea renunţa total la razele ultraviolete, dar acestea susţin numeroase procese cu efecte benefice pentru organism: producerea vitaminei D, regularizarea tensiunii arteriale, întărirea sistemului imunitar.

În cazul unei arsuri, indiferent de intensitatea ei – po­­sibilele neajunsuri depăşesc, în orice situaţie, foloa­sele. Conform unui studiu recent, medicii dermatologi se pronunţă tot mai vehement, ajungând uneori până în instanţă, împotriva bronzării la solar, pentru că, la per­soanele tinere, care se expun la aceste iradieri supli­men­tare cu UV, riscul de a face cancer de piele se du­blea­ză.

2. Bronz.

Cum ne putem bronza, fără să riscăm?

Vremurile când ahtiaţii după soare credeau că aplicarea repetată a cremelor pe piele i-ar putea feri de acţiunea noci­vă a ultra­violetelor a trecut. Studiile efec­tuate în ultimul timp arată că tocmai per­soanele care folosesc creme sau lo­ţiuni antisolare sunt mai expuse la can­cer. Şi asta pentru că nu se mai feresc să stea, ore în şir, pe pla­jă şi pentru că fo­losesc o cantitate prea mică de produse. Dacă ar fi să respectăm întru totul recoman­dările medi­cilor, ar trebui să golim câte un tub de cremă în fiecare zi de expunere la soare.

Dermatologii insistă asupra faptului că vara, per­soanele cu piele deschisă ar trebui să evite soarele între orele 11-15, că peste zi ar trebui să-şi acopere capul, să poarte ochelari de soare şi îmbrăcăminte lejeră. Şi fiindcă la umbră puterea ultravioletelor nu este decât cu 50% mai redusă, pielea se bronzează şi sub umbrelă.

Copiii trebuie protejaţi în mod deosebit, pentru că melanomul, cel mai periculos tip de cancer de piele, se află în strânsă legătură cu numărul arsurilor de soare suferite în copilărie.

3. Stres.

Psihoterapia împotriva problemelor pielii?

Se spune că pielea este oglinda sufletului, pentru că sentimentele se reflectă în reacţiile acestui organ care comunică cu creierul nostru prin nenumărate legături nervoase.

La unele persoane, dar nu la toate, anumite boli de piele, precum neurodermita sau psoriazisul, se pot agra­va din cauza stresului. În cazul unor pacienţi cu neuro­dermită, medicii au putut constata o înmulţire a celu­lelor inflamate din sânge, la doar 10 minute după pro­ducerea unei încărcături psihice importante. Psihote­rapia poate ajuta la ameliorarea stării bolnavului.

Concluzia inversă, că o piele bolnavă este semnul unui suflet bolnav este inacceptabilă, influenţele psi­hice neputând fi constatate decât la o parte din bolile de piele (30-60%).

4. Cuperoză.

De ce se înroşesc obrajii şi nasul şi cum putem combate roşeaţa?

Vasele de sânge dilatate fac ca nasul şi obrajii să pară mai roşii. Experţii numesc acest fenomen cupe­roză. La una din patru persoane trecute de 30 de ani, pielea reacţionează deosebit de sensibil la stimuli pre­cum căldura, condimentele iuţi sau medicamentele. Şi stresul emoţional poate produce o dilatare a vaselor.

În faza incipientă a bolii, roşeaţa dispare repede, dar mai târziu, ea poate să dureze câteva zile, ba chiar săptămâni, spun dermatologii. La unii pa­cienţi apar, în plus, pustule sau papile, care au as­pec­tul de acnee la vârsta adultă.

În stadiile de început, afecţiunea poate fi amelio­rată cu creme care conţin substanţe antiinflamatorii sau cu antibiotice în doze mici. Mai târziu, trata­mentul include şi tablete.

Vinişoarele care devin vizibile prin piele pot fi “de­co­lorate” treptat-treptat cu laserul vascular, al cărui im­puls luminos încălzeşte hemoglobina (ro­şie) şi provoa­că, astfel, obturaţia vasului de sânge.

5. Acnee.

Ce terapie ajută pe termen lung?

Dermatologii le recomandă acneicilor să se spele cu produse fără săpun, care să cureţe pielea de grăsime, murdărie şi bacterii. Dar acneea nu are le­gătură cu lipsa igienei, ci este efectul unei supra­producţii de sebum, cu cauză hormonală. Problema trebuie eradicată din rădăcină, cu substanţa numită isotretinoină care reduce activitatea în exces a glan­delor sebacee.

O cură de o jumătate de an cu iso­tre­ti­noină produce la două treimi dintre pacienţii cu acnee o îmbunătăţire sau chiar o vindecare a bolii, care du­rea­ză 10 ani. Efectele secundare sunt însă grave: pe lângă o piele uscată, în caz de sar­cină, substanţa poate să producă ano­malii la formarea fătului.

Sursa: Formula As

V-ar putea interesa și următoarele articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here