Secțiunea românească a Librăriei Europene, deschisă în centrul Londrei

0
83

Secțiunea românească a Librăriei Europene s-a deschis joi seara în centrul Londrei, în vecinătatea celebrei Piccadilly Circus, fiind primul punct de vânzare a cărții românești din Marea Britanie. 

librarieEvenimentul, punct culminant al programului românesc de evenimente organizate cu ocazia ediției de anul acesta a Târgului de Carte de la Londra, l-a avut ca invitat special pe profesorul Nicolae Manolescu, președintele Uniunii Scriitorilor din România. Deschiderea s-a desfășurat în prezența ambasadorului României în Marea Britanie, Ion Jinga, Frank Preiss, proprietarul Librăriei Europene, a directorului ICR Londra, Dorian Branea, care au susținut scurte intervenții. Au mai fost prezenți scriitorul Varujan Vosganian și Mihai Mitrică, directorul executiv al Federației Editorilor Români.

Într-o intervenție pe cât de savuroasă pe atât de plină de miez, renumitul critic și istoric literar, care nu și-a ascuns scepticismul față de formele electronice de stocare și distribuție a operei literare, a comparat lectura pe suport clasic, de hârtie, și lectura pe internet cu modul în care se hrănesc două animale. Câinii, a arătat Nicolae Manolescu, hăpăie, înghit mâncarea repede, o aruncă pe gâtlej pe nemestecate; dimpotrivă, șerpii Boa o îngurgitează lent, tacticos și o digeră pe îndelete, în tihnă. Cu cititul e la fel, a conchis marele critic, pledând, desigur, pentru degustarea nezorită, calmă a cărților de hârtie, ce pot fi și atinse, pipăite, mirosite.

Prin intermediul acestei secțiuni românești, dar și al unui serviciu de vânzare la distanță, prin internet la www.romanianbookshop.co.uk, cititorii britanici și români vor putea avea acces la sute de cărți românești, de la volume ale marilor clasici și ale autorilor interbelici importanți, la cele mai căutate titluri de literatură contemporană.

Actualizând o direcție strategică a Institutului Cultural Român, care își propune să pună la dispoziția cititorilor din străinătate, prin fonduri de bibliotecă dar și puncte de vânzare în librării, carte românească în original, secțiunea deschisă joi seara în cadrul Librăriei Europene este primul proiect de acest tip realizat în rețeaua ICR și chiar în sistemul public românesc, scrie ICR Londra într-un comunicat de presă.

Sursa: Agerpres

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here