Semnificaţia finală a profunzimii

0
118

Semnificaţia finală a profunzimii .

În ciuda neîndoielnicii diferenţe dintre Biserică şi lume, concluzia reală este aceea că nici o fiinţă umană nu scapă de profunzimea existenţei. În fiecare viaţă omenească, în profunzime, se află doar un miez sau un centru, ci locul în care se întâlnesc şi se intersectează cele două drumuri. Acesta este locaşul în care ratăm inevitabil împlinirea şi dezvoltarea sinelui, deoarece destinul nostru se intersectează şi este întretăiat de destinul fiecăruia – al fiecărui alt om, al fiecărei fiinţe şi al Pământului însuşi.

efrem-filotheitulmare2

 

 

 

 

 

 

 

Profunzimea nu înseamnă „potenţialul” individului. înseamnă paradoxul de a fi implicaţi în viaţa celuilalt, şi ei într-a noastră.

Nu este o individualizare jungiană, căci nu există vreun sine ferit de pericol şi nici vreo spiritualitate capabilă să-şi cultive grădina şi să se desăvârşească independent de soarta celorlalţi. Noi ne periclităm reciproc. Ne răbdăm unii pe alţii. Suferim unii pentru ceilalţi, în acest sens, există în fiecare fiinţă umană un loc în care fiecare se află deja pe cruce. Tocmai această semnificaţie existenţială a profunzimii este cea pe care Hristos a venit să o restaureze.

Jertfa lui Hristos este universală deoarece tragedia şi posibilitatea pe care o abordează este aceeaşi în fiecare.

Psihologia profunzimilor cunoaşte această dilemă umană, dar rămâne în mâinile Sfântului Duh cât de departe şi în ce mod psihologia profunzimilor s-ar putea adânci în replica pe care Dumnezeu i-a dat-o – replică decisivă: întruparea, moartea şi învierea lui Hristos.
Dar atunci nu s-ar aplica ea la fel de bine fiecăruia dintre noi, în viaţa noastră?
„Marele Spirit este cel care a făcut ca drumul ce bun şi cel rău să se intersecteze, iar locul în care se întâlnesc sfânt este.” (Black Elk, omul sacru al tribului Ogala Sioux)
„De mă voi coborî în iad, de faţă eşti…” (Psalmul 138, 8)
„Însă noi propovăduim pe Hristos Cel răstignit: pentru iudei, sminteală; pentru neamuri, nebunie.” (I Corinteni 1, 23).

Cum să trăim Ortodoxia astăzi, Ortodoxia şi psihologia modernă a profunzimilor, Dr. Jamie Moran

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here