Semnificația numelui

0
1292

semnificatia numeluiSemnificația numelui – Ce înseamnă numele tău? Augusta, Ana, Brândușa, Carmen.

Oamenii s-au arătat interesaţi, încă din cele mai vechi timpuri, de semnificația numelui lor, de istoria de dincolo de forma grafică ori de cei care au purtat numele în discuţie: personalitatea lor şi imaginea identificată cu numele purtat, respectiv faptele prin care au reuşit să şi-l fixeze în conştiinţa istoriei, toate au adus un aport important la răspândirea formei în cauză.

De ce ne interesează semnificația numelui

Interesul acestor persoane are un caracter general, particular şi strict pragmatic. În primul rând, pentru că traversează o reprezentare a timpului şi a spaţiului — antichitatea sau era noastră; comunităţile lingvistice sau religioase diferite de pe teritoriul României şi nu numai. În al doilea rând, există multe persoane care doresc să afle informaţii referitoare la un prenume, fie al său, fie al rudelor etc.. Apoi, pentru că viitorii părinţi se văd puşi în faţa unei probleme dificil de rezolvat, şi anume, alegerea numelui copilului care urmează să se nască.

Caracteristici și popularitate

Fiecare nume poartă caracteristici distincte. Și nu întâmplător, deoarece primele nume de persoană sugerau o trăsătură morală sau fizica, pozitivă ori negativă, un fapt definitoriu pentru viaţa purtătorului, de altminteri, ca şi primele nume de locuri. Însă această tendinţă avea să se schimbe atunci când mai multe nume au început să se răspândească fără să se mai ia în considerare semnificația sau etimologia, inevitabil, numele în discuţie desprinzându-se de familia cuvintelor din care făceau parte în mod tradiţional.

În ultimele decenii, onomastica noastră a împrumutat nenumărate nume, majoritatea provenind din Occident. Cu toate acestea, nume precum Maria, Andrei, Ana sau Alexandru au rămas în uz. Ele se bucură, totodată, de o mare popularitate. Alegerea unui nume pentru copii poate fi o adevărată problemă. Nume de băieţi sau fete, nume norocoase, ciudate sau nume de flori, nume populare sau frumoase, toate sunt incluse în această listă.

Augusta

Augusta este femininul latinescului Augustus, care semnifică “măreţ” ori “venerabil”, derivat din latinescul augere (a creşte, a mari). Mai întâlnite sunt însă celelalte forme ale numelui Augusta: Augustina şi Augustin.

Forma feminină a prenumelui latin Augustus (distinsul), numele Augusta purta semnificația de titlu onorific conferit împărăteselor din imperiile Roman şi Bizantin. Numele de Augusta a fost purtat de 12 femei din neamuri regale europene.

Ana

Prenumele de fată Ana este, fără discuţie, unul dintre cele mai răspândite şi, deopotrivă, apreciate nume de persoană atât din onomastica noastră contemporană, cât şi din cea a altor popoare europene. Acest nume este întâlnit sub diverse forme. Cercetătorii lingvişti sunt de părere că prenumele feminin Ana provine de la o formă ebraică, şi anume Hannah.

Citiți și Numele lui Dumnezeu.

În plus, în susţinerea acestei ipoteze vine şi faptul că numele ebraic în discuţie a fost purtat de mai multe personaje biblice. Cu toate acestea, semnificația numelui Ana, precum şi etimologia sa nu sunt lipsite de controverse. Specialiştii au lansat o serie de ipoteze cu privire la aceste două aspecte importante. Astfel, o primă ipoteză susţine ideea potrivit căreia semnificația numelui Ana ar fi „a avea milă, a binevoi”. Această teorie se bazează pe apropierea prenumelui feminin în discuţie de sensul numelui ebraic Hannah.

Controverse legate de semnificația numelui Ana

Dar controversele din jurul acestui nume de persoană se referă mai degrabă la ipotezele altor cercetători lingvişti, aceştia considerând că Hannah s-a format de la un substantiv ce înseamnă „milă, bunăvoinţă”. În aparenţă, această teorie este apropiată de prima, cel puţin în ceea ce priveşte semnificația finală.

Şi totuşi, aceiaşi specialişti lansează o altă ipoteză, de această dată, una care susţine ideea potrivit căreia numele de persoană ebraic Hannah ar fi, la origini, o abreviere. Cu alte cuvinte, numele Ana s-a format prin lichidarea numelui divinităţii dintr-o anumită structură verbală, respectiv „Iahve a avut milă, Iahve s-a îndurat” — de menţionat aici este tocmai faptul că această ipoteză este susţinută de marea majoritate a specialiştilor.

Ana – „A binevoi, a avea milă”

Prin urmare, se poate spune că semnificația numelui Ana este „a binevoi, a avea milă”. Un alt aspect important de urmărit ar fi legat de fenomenul de răspândire al numelui de persoană Hannah. Se pare că, într-un final, pe fondul popularizării cultului dedicat fecioarei Maria, numele ebraic Hannah se răspândeşte în absolut toate părţile Europei, spre exemplu, doar în ţările apusene, fiind unul dintre cel mai frecvent folosite nume de botez.

Citiți și De unde provin numele date vitaminelor.

Mai mult decât atât, în Ucraina, după numele Maria, Ana era cel mai apreciat nume, şi nu întâmplător, cu atât mai mult cu cât creştinismul era îmbrăţişat de tot mai mulţi oameni. Ca majoritatea numelor pătrunse în spaţiul românesc, şi prenumele de fată Ana a intrat în onomastica noastră prin filieră slavă, adaptându-se însă sistemului limbii române.

Brândușa

Numele de fată Brândușa este de origine românească şi are semnificaţia de şofran, plantă ornamentală, nepretenţioasă, care înfloreşte anual primăvara. Numele de Brândușa se încadrează în seria antroponimelor provenite din nume de plante, vechi şi răspândite la toate popoarele.

Brândușa este un nume tipic românesc şi provine de la o plantă ornamentala pe cât de simplă, pe atât de frumoasă şi delicată. În trecut, se consideră că floarea are puteri miraculoase, ajutând la găsirea infractorilor. De asemenea, se consideră că locuinţele în interiorul sau în grădina cărora se găseau brândușe erau protejate de rele.

Persoanele care poartă acest nume sunt pasionale, devotate şi ambiţioase, dar şi romantice şi idealiste. Sunt firi plăcute şi vesele. Aceste calităţi le ajută să se integreze rapid în grupuri sociale şi să-şi facă prieteni uşor.

Carmen

Carmen –  În pofida faptului că prenumele de fată Maria devenise cel mai apreciat nume, creștinii evitau să-l folosească, întrucât considerau că denigrează cultul Mariei, devenit popular la acele timpuri. Acest fenomen, pe cât de interesant, pe atât de controversat, a apărut în Spania.

Citiți și Ce știm despre numele nostru?

Având în vedere că oamenii nu puteau folosi numele Maria, s-a căutat o altă alternativă prin care numele Maria să fie evocat, mai precis un nume. Folosirea directă a acestui nume de persoană ar fi fost considerată blasfemie.

De unde vine numele Carmen?

Astfel, aveau să ia naştere nume de fată precum Mercedes, Sol, Consuelo, Pilar sau Carmen, acest prenume din urmă fiind apropiat de ordinul carmelitanilor. Din acest ordin făceau parte călugării care au fost alungaţi de musulmani şi care, mai târziu, au venit în Europa. Carmelitanii venerau cultul Mariei din Carmei (Maria del Carmei). Prin lichidarea numelui Maria din structura Maria del Carmei, a apărut numele Carmen.

Şi, pentru a stabili semnificația numelui Carmen, este necesar să ne îndreptăm atenţia spre originea denumirii ordinului. Termenul „carmelitani” provine de la denumirea unui lanţ muntos, Karmel, cunoscut pentru frumuseţea sa. Nu e de mirare că acest loc era văzut că un paradis, respectiv drept grădina lui Dumnezeu. Aşadar, semnificația toponimului Karmel este „grădină”. În susţinerea acestei ipoteze vine şi existenţa substantivului de origine ebraic „karmel”, ce stă la baza toponimului în discuţie, ceea ce ne determină să spunem că aceasta este cu adevărat semnificația numelui Carmen.

Răspândirea numelui

În cele din urmă, numele de fată Carmen s-a răspândit în întreaga Europă, pornind din Peninsula Iberică. Este întâlnit mai mult în Portugalia şi Spania, ajungând până în partea răsăriteană. Însă la popularizarea acestui nume de persoană nu a contribuit doar cultul Mariei, dar şi nuvela lui Merimee, „Carmen”, sau opera lui Bizet, cu aceeaşi denumire.

Sursa: semnificatia-numelui.ro

Citiți și Povestea lui John Willard Marriott, fondatorul lanţului hotelier ce îi poartă numele.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here