Teambuilding – Sensul cuvintelor. La curent cu noul limbaj

0
75

La curent cu noul limbaj. Astăzi, teambuilding. Să descoperim sensurile cuvintelor! Un upgrade este important și util oricând.

teambuilding

Limba română și neologismele

Limba română a cunoscut de-a lungul timpului mai multe transformări. Ea este o limbă vie, în continuă dezvoltare și evoluție. De aceea, în cadrul ei își găsesc locul multe cuvinte și expresii împrumutate din alte limbi, ca atare sau în traducere, care se numesc neologisme. Neologismele pot fi adaptate (traduse sau scrise cum se aud – adaptate fonetic, grafic și morfologic) sau neadaptate (păstrează scrierea și pronunția originală). Ele au intrat în limbă ca o necesitate de comunicare. Dar, se pot converti în capcane dacă vorbitorii limbii nu simt nevoia să se cultive și să se informeze regulat asupra sensului lor (un fel de ”upgrade” tehnic).

Aș dori în continuare și pe parcursul mai multor articole să ofer câteva exemple de neologisme. Ele sunt folosite deocamdată mai mult de generația tânără sau de angajații din marile corporații. Dar, prin insistență și lipsă de sinonime explicite, se vor permanentiza în limbă. De aceea, este util să le deslușim sensul.

Teambuilding

Ce este un teambuilding? Un teambuilding (scris și „team-building”) înseamnă mot-a-mot o „construcție a echipei”. Este o ieșire (la mare, la munte, în străinătate) ce presupune consolidarea relațiilor între angajați, o cunoaștere în afara biroului de natură să ajute echipa și firma respectivă să evolueze. Organizatorul lor (de obicei, patronul instituției) urmărește să evalueze și să testeze angajații și comportamentul lor într-o altă ambianță decât cea profesională. În cadrul acestor momente au loc activități în spațiu deschis sau în interior.

Citiți și Cuvintele ambigue par a fi importante în comunicare.

Prin jocurile outdoor se vizează următoarele calități ale individului sau grupului: spiritul de echipă, atenția, îndrăzneala (curajul), maniera de comunicare și de receptare, atenția (concentrarea, atenția distributivă) și gradul de asumare a responsabilităților sau sarcinilor. În indoor (de regulă, o sală de conferințe), participanții la teambuilding primesc teste de imaginație, teste ce vizează modul de reacție în fața unei situații ipotetice. La sfârșit, ambele rezultate (din outdoor și din indoor) sunt cumulate și analizate după criterii socio-psihologice. Echipa ca întreg și fiecare individ în parte au astfel „radiografia” pe baza căreia cei în măsură să decidă acționează în continuare.

Ideea și scopul teambuilding-urilor

O idee pe care se axează organizatorii unor astfel de ieșiri este de a pune angajatul în situații noi, interesante, neașteptate, uneori chiar jocuri ce au „o situație limită ipotetică” (de exemplu, să rămână alături de un coleg confruntat cu o dificultate în loc să cedeze impulsului de a avea o victorie personală). Ei pot vedea astfel reacția, atitudinea și comportamentul membrilor echipei. O altă carte pe care se mizează este aducerea angajatului la un comportament cât mai relaxat și mai natural pentru a fi descoperit mai în amănunt.

Citiți și Percepția senzorială definește caracterul indivizilor – comunicarea non-verbală.

Ideea fundamentală, însă, este construirea unor relații armonioase între angajați în scopul succesului și, evident, profitului. O echipă închegată, bine construită, disciplinată, recompensată, apreciată profesional va atinge mult mai ușor obiectivele.

Mihaela Mușetescu

V-ar putea interesa și Mihai Eminescu – Chemarea spre totdeauna și spre primordial a poporului român.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here