Ce spun cercetătorii despre senzația de „fluturi în stomac”

0
246

fluturi în stomacCe spun cercetătorii despre senzația de „fluturi în stomac”

Senzația de fluturi în stomac pare poetică, dar poate fi un semnal de alarmă în privința sănătății.

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii britanici, această senzație ar putea reprezenta un prim simptom al maladiei Parkinson și al sclerozei multiple. Experții atrag atenția că aceste boli neurologice pot fi provocate și de un sistem digestiv nesănătos.

Ce spun cercetătorii despre senzația de fluturi în stomac

Specialiștii spun că stările de anxietate şi de nerăbdare pot conduce la senzaţia de fluturi în stomac care de obicei dispare odată cu eliminarea cauzelor tulburării, informează dailymail.co.uk.

Însă legăturile neurologice dintre sistemul digestiv și creier care provoacă senzația de fluturi în stomac sunt asociate și cu maladii degenerative. Acestea sunt: boala Parkinson, scleroza multiplă și mai multe boli mintale.

Ce spun cercetătorii despre senzația de „fluturi în stomac”

“Stomacul și creierul împart același sistem nervos și comunică”, a spus Anton Emmanuel, specialist neuro-gastroenterolog la University College şi la National Hospital for Neurology din Londra. “Din acest motiv, când eşti stresat sau simţi emoții puternice, precum frica, prezinţi simptome gastrontestinale, precum nevoia de a fugi la toaletă”, a mai spus acesta.

Noul studiu sugerează că unele maladii ale creierului pot fi provocate de un sistem digestiv bolnav. Cauza ar fi că semnalele nervoase “călătoresc” și în partea opusă, cea a stomacului.

Maladia Parkinson constă în deteriorarea treptată a unei mici zone din creier și afectează mai ales persoanele în vârstă.

Ambele boli au o gamă largă de simptome

Scleroza multiplă este una dintre cele mai comune boli neurologice în rândul tinerilor. Ea apare atunci când sistemul imunitar atacă sistemul nervos.

Ambele boli au o gamă largă de simptome, precum lipsa de control al mișcărilor, oboseală, dureri, depresie. Simptomele pot fi ameliorate prin tratament, dar maladiile sunt incurabile.

În prezent se lucrează la descifrarea genomului bacteriilor din organismul uman, fapt care ar putea conduce la tratamente personalizate

Pentru mai multe descoperiri științifice accesați rubrica Știință.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here