Senzația de greaţă

0
176

greataAtunci când greaţa vă spune că ceva din stomacul dumneavoastră trebuie să iasă, medicii sunt de acord că nu ar trebui să vă forţaţi să vomitaţi. Dar dacă tot o să se întâmple în mod natural, atunci nu trebuie să vă opuneţi. În cazul în care prezentaţi un episod minor de senzaţie de greaţă, atunci încercaţi aceste remedii care să vă liniştească stomacul, facându-l să se simtă ca şi cum ar fi înapoi pe uscat şi nu pe marea agitată.

Ce este în neregulă

Greaţa apare atunci când centrul vomei şi al senzaţiei de greaţă este activat. Acest lucru poate fi provocat de răul de mişcare (vezi pagina 313), greaţa matinală care se manifestă în sarcină (vezi pagina 154) şi viroza gastrică. Câteodată, aceasta este o reacţie naturală la ceva ce aţi mâncat – ceva rău pe care organismul vrea să îl elimine. De asemenea, greaţa poate fi cauzată de o comoţie, de infarctul de miocard, unele tipuri de cancer sau chimioterapie, ca şi de unele medicamente eliberate cu sau fără prescripţie medicală.

Ceaiuri împotriva greţei

– Unul dintre cele mai vechi şi probabil cel mai bun remediu este ghimbirul, care s-a demonstrat că ameliorează atât greaţa, cât şi răul de mişcare. încercaţi o cană de ceai cald de ghimbir. Puteţi să cumpăraţi pliculeţe de ceai de ghimbir sau, pentru a vă prepara singur un ceai tare, curăţaţi coaja de la o bucată de rădăcină proaspătă, apoi tăiaţi sau radeţi pe râzătoare partea galbenă a rădăcinii până când obţineţi o linguriţă plină. Puneţi rădăcina rasă într-o cană, adăugaţi apă fiartă, acoperiţi cu o farfurie şi lăsaţi să stea în repaus 10 minute. Puteţi să beţi ceaiul fie când este încă fierbinte sau după ce s-a mai răcit puţin. Alternativ, puteţi încerca să mâncaţi câteva fructe de ghimbir sau o bucată de ghimbir cristalizat.

Pe locul al doilea după ghimbir este menta, care are un efect calmant asupra mucoasei gastrice. Există multe mărci de ceai de mentă, care este comercializat sub formă de pliculeţe sau în pungi, şi puteţi bea o cană oricând aveţi senzaţie de greaţă.

Beți ceva dulce

– Zahărul concentrat vă va calma stomacul agitat. O recomandare ar fi siropul de cola (un concentrat folosit ca bază pentru băuturile carbogazoase de cola), care poate fi găsit în unele magazine cu produse naturiste. Încercaţi o lingură din siropul auriu sau o lingură de miere.

Puteţi să vă preparaţi un sirop antigreaţă chiar dumneavoastră în casă. Puneţi jumătate de cană de zahăr alb şi un sfert de cană de apa într-o cratiţă, pe foc mediu, şi amestecaţi continuu până când obţineţi un sirop clar. După ce siropul s-a răcit la temperatura camerei, luaţi una sau două linguri, după nevoie.

Deschideţi o sticlă de cola şi amestecaţi până când îşi pierde tot acidul. Beţi la temperatura camerei. Unele persoane susţin că de ajutor poate fi şi 7-Up sau berea de ghimbir iară acid, băute tot la temperatura camerei.

Înlocuiţi lichidele pierdute

Dacă greaţa duce la vărsături, s-ar putea să pierdeţi multe săruri şi lichide. Pentru a vă reveni – şi a evita deshidratarea – va trebui să înlocuiţi ce aţi pierdut. O metodă de preparare a unei băuturi pentru rehidratare constă în dizolvarea unui amestec din opt linguriţe de zahăr şi o linguriţă de sare într-un litru de apă.

Beţi cu înghiţituri mici la început, apoi măriţi cantitatea treptat, pe măsură ce stomacul se mai calmează. Alternativ, poate fi la fel de eficientă o băutură energizantă, cum ar fi Lucozade Sport. (Cu toate acestea, nu trebuie să beţi Lucozade normală pentru că aceasta nu conţine electroliţii potriviţi).

Staţi nemişcat

-Atunci când vă este greaţă, staţi nemişcat. Dacă vă mişcaţi, afec¬taţi mecanismul echilibrului din urechea mijlocie, lucru care poate agrava senzaţia de greaţă şi poate duce la apariţia vărsăturilor. Cât staţi întins, puneţi-vă o compresă rece pe frunte şi concentraţi-vă pe respi¬raţia dumneavoastră, astfel încât să nu vă gândiţi prea mult la stomac.

Apăsaţi pe punctul antigreaţă

-Încercaţi acest truc de presopunctură: puneţi degetul mare drept pe partea interioară a antebraţului stâng, cam la două lungimi de de¬get de încheietura mâinii. Apăsaţi ferm timp de un minut, apoi mişcaţi-vă degetul ceva mai aproape de articulaţie şi ţineţi din nou apăsat timp de un minut. Repetaţi şi pe antebraţul celălalt.

Calmaţi cu carbohidraţi

-Dacă vă este foame (în ciuda senzaţiei de greaţă) şi credeţi că puteţi suporta, mâncaţi nişte pâine prăjită sau câţiva biscuiţi, alimente care sunt bogate în carbohidraţi. Pe măsură ce stomacul începe să se cJmeze, adăugaţi şi ceva proteine – puţin piept de pui fiert, de exemplu. Dar nu mâncaţi alimente care conţin grăsimi decât după ce vă simţiţi mai bine.

Ar trebui să-mi sun medicul?

Dacă vă simţiţi ameţit de câteva zile, spuneţi-i acest lucru doctorului. Şi sunaţi-l dacă începeţi să vomitaţi excesiv, dacă voma conţine sânge, dacă de 24 de ore nu aţi reuşit să ţineţi în stomac mâncare sau lichide sau dacă aţi suferit o lovitură serioasă la cap. Infarctul de miocard este uneori însoţit de greaţă, aşa că sunaţi imediat la 112 dacă greaţa este însoţită de o durere la nivelul pieptului, puternică şi instalată brusc.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here