Seringa. Știați că…

0
573

Ace_intraarteriale_recoltare4Seringa este un instrument format dintr-un piston fixat într-un tub cilindric. Pistonul poate fi tras sau apăsat de-a lungul tubului, permițând astfel, după caz, seringii să tragă sau să introducă lichide sau gaze printr-un orificiu aflat la unul din capetele tubului.

Ca instrument medical, seringa este folosită pentru a introduce sau pentru a scoate din organism un lichid, pentru a lua probe de sânge etc. Este alcătuită dintr-un cilindru de sticlă sau de material plastic, cu un piston etanș, la care se adaptează un ac tubular. A fost nevoie însă de secole pentru ca seringa să capete forma actuală.

Cuvântul ”seringă” provine de la grecescul ”syringos”, cuvânt ce denumea forma de cilindru a tulpinii de trestie.

Prima seringă cu piston a fost inventată în perioada Imperiului Roman. În secolul I d.Hr., Aulus Cornelius Celsus menționa, în tratatul său medical ‘De Medicina’, că a folosit seringa pentru a trata complicații medicale.

În 1844, doctorul irlandez Francis Rynd a inventat acul de seringă gol în interior. Până atunci erau folosite ace solide, iar fluidele se scurgeau pe fața exterioară a acului pentru a putea pătrunde în organism.

Medicul chirurg francez Charles Gabriel Pravaz (1791 — 1853) este considerat inventatorul seringii moderne — seringa din sticlă, cu piston și ac. Pistonul era împins înainte prin înșurubare, ceea ce permitea și o dozare precisă a substanței injectate. Producția în serie a acestui instrument începe în anul 1853.

În 1853, scoțianul Alexander Wood îmbunătățeste instrumentul destinat injecțiilor prin combinarea seringii Pravaz cu acul Rynd. Cu ajutorul noii seringi a devenit posibilă injectarea țesutului subcutanat, iar pielea putea fi străpunsă fără a fi necesară, în prealabil, o incizie.

O adevărată revoluție în domeniul medicinei a constituit-o apariția seringii de unică folosință. Prima seringă de acest fel, numită ”Hypak”, a început să fie produsă în serie în anul 1954, de către compania ”Becton Dickinson”, în New Jersey. Seringa de unică folosință diminua riscul de transmitere a unor boli, având, în plus, și prețuri foarte scăzute.

Seringile mai pot fi utilizate pentru a aplica diferiți compuși, precum lipici sau lubrifianți, pentru a măsura lichidele etc.

Sursa: agerpres.ro

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here