Serviciile psihologice pentru copiii cu tulburări din spectrul autist și psihoterapia vor fi decontate

0
106

imageResizeServiciile psihologice pentru copiii diagnosticați cu tulburări din spectrul autist și psihoterapia vor fi decontate începând cu 1 iunie, odată cu intrarea în vigoare a pachetului de servicii medicale de bază și a Contractului-cadru, a anunțat marți președintele Colegiului Psihologilor din România (CPR), prof. univ. dr. Mihai Aniței.

“Din luna iunie, copiii cu autism și alte persoane vor putea beneficia de anumite servicii psihologice decontate de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate — psihodiagnostic, consiliere psihologică, psihoterapie și psihopedagogie specială—, acest fapt reprezentând o premieră pentru România. Cetățenii pot apela mai ușor, mai deschis la serviciile psihologice. Psihologilor li se decontează aceste servicii. S-a negociat o creștere a numărului de puncte pentru serviciile psihologice”, a declarat Mihai Aniței, într-o conferință de presă legată de “Ziua Psihologului”.

Potrivit lui, este pentru prima dată când în normele la Contractului-cadru se reglementează posibilitatea încheierii de contracte cu medici din specialitățile medicale diverse. În acest fel, un număr mult mai mare de pacienți vor avea acces și la servicii psihologice decontate.

Mihai Aniței a mai anunțat că, în perioada următoare, Colegiul Psihologilor din România va desfășura o campanie de informare a psihologilor, medicilor și publicului larg asupra acestor schimbări.

La rândul său, șeful departamentului juridic al CPR, dr. Laurențiu Ștefan, a spus că de la 1 iunie vor putea fi accesate toate metodele terapeutice care pot fi eficiente în intervenție și diagnosticare, cu precizarea că unui psiholog i se vor deconta trei intervenții pe zi cu trimitere.

Potrivit normelor la Contractul-cadru, recent publicate, servicii psihologice de sănătate conexe actului medical sunt furnizate de psihologi în specialitatea psihologie clinică, consiliere psihologică, psihoterapie și psihopedagogie specială și pot face obiectul contractelor încheiate de casele de asigurări de sănătate cu medicii de specialitate, cu următoarele specialități clinice: neurologie și neurologie pediatrică, otorinolaringologie, psihiatrie și psihiatrie pediatrică, ortopedie și traumatologie și ortopedie pediatrică, reumatologie, oncologie medicală, diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, hematologie și nefrologie.

Tot pentru prima dată, normele la Contractul-cadru fac referire expresă la consilierea psihologică clinică pentru copii (numai la recomandarea medicului cu specialitatea psihiatrie pediatrică) — într-o metodă psihoterapeutică aplicabilă copilului cu tulburări din spectrul autist.

Reprezentanții CPR au reamintit de situația “nefavorabilă” de la Ministerul Transporturilor, acolo unde în continuare furnizorii “neautorizați și neavizați” pentru servicii psihologice sunt “agreați” de către Ministerul Transporturilor, în timp ce psihologii autorizați “nu au acces la serviciile psihologice pentru siguranța transporturilor”.

“Prin acceptarea avizelor psihologice fără timbru profesional, autoritățile statului pun în pericol sănătatea și siguranța transporturilor și a cetățenilor”, a susținut președintele CPR, Mihai Aniței.

Sursa: agerpres.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here