Sfânta Eufimia

0
157

sf eufemia

Sfânta Eufimia

Sfânta Muceniţă Eufimia este prăznuita în fiecare an pe şaisprezece septembrie, ziua muceniciei sale. Sfânta Eufimia a trăit în timpul împăratului Diocletian (284-305) şi a fost ucisă pentru că a mãrturist credinţa în Hristos. În data de unsprezece iulie facem pomenire de minunea petrecută la sfintele sale moaşte.

 

Pentru a se descoperi dacă învăţătura cu privire la cele două firi din Hristos este adevărată, Sfinţii Părinţi au scris într-o carte dreaptă credinţa – în Hristos sunt două firi, unite într-un mod neamestecat, neschimbat, neîmpărţit şi nedespărţit şi ereticii şi-au scris într-o altă carte învăţătura lor şi le-au pus pe amândouă pe pieptul Sfintei Eufimia.

După puţine zile, au deschis din nou racla şi au văzut că la picioarele ei se află cartea ereticilor, iar cea a Sfinţilor Părinţi în mâinile ei.

 

Troparul Sfintei Eufimia

Mieluşeaua Ta, Iisuse, Eufimia, strigă cu mare glas: Pe Tine, Mirele meu, Te iubesc şi pe Tine căutându-Te, mă chinuiesc şi împreună mă răstignesc, şi împreună cu Tine mă îngrop cu Botezul Tău;şi pătimesc pentru Tine, ca să împărăţesc întru Tine; şi mor pentru Tine, ca să viez pentru Tine; ci, că o jertfă fără prihană, primeşte-mă pe mine, ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ţie. Pentru rugăciunile ei, ca un milostiv, mântuieşte sufletele noastre.

 

 Tot astăzi, facem pomenirea:

– Sfântului Mucenic Chindeu, prezbiterul;

– Sfântului Cuvios Leon din Mândră;

– Sfântului Mucenic Marchian;

– Sfântului Mucenic Martiroclis;

– Sfintei Olga, împărăteasa Rusiei;

– Sfântului Cuvios Nicodim;

– Sfântului Cuvios Mucenic Nicodim.

 

 Sursa crestinortodox.ro

 

V-ar putea interesa şi aceste articole