Sfânta sărbătoare de Paști, sărbătorită în aceeaşi zi de toţi creştinii

0
177

invierea_domnului_17_aprilieDoi ani la rând, în 2010 şi 2011, Paştele a fost sărbătorit în aceeaşi zi de toţi creştinii – ortodocşi, româno-catolici, greco-catolici. Și anul acesta, în 2014, Sfânta Sărbătoare a Paștelui este sărbătorită în aceeași zi de toți creștinii.

Paştele este sărbătoarea Învierii Domnului. Modul de calculare a datei Sfintelor Paşti s-a stabilit la primul sinod ecumenic, ţinut în anul 325 la Niceea. Sărbătoarea Paştelui este momentul în care prăznuim “omorârea morţii, sfărâmarea iadului şi începătura altei vieţi veşnice şi săltând îl lăudăm pe Mântuitorul, pe cel unul binecuvântat şi preamărit, Dumnezeul părinţilor noştri”. Că acest lucru să se întâmple cu adevărat şi în noi este nevoie că să zicem “fraţilor şi celor ce ne urăsc pe noi şi să iertăm toate pentru Înviere şi aşa să strigăm: Hristos a înviat din morţi cu moartea pe moarte călcând şi celor din morminte viaţă dăruindu-le”.

Paştele se prăznuieşte în fiecare duminică

Paştele se prăznuieşte în fiecare duminecă, cu câteva excepţii : în dumineca Rusaliilor, pentru că atunci se sărbătoreşte pogorârea Duhului Sfânt; în Duminecă Floriilor, pentru că atunci se prăznuieşte intrarea în Ierusalim, deci altceva decât Învierea; şi apoi dacă într-una din dumineci cade o sărbătoare împărătească, cum este Schimbarea la faţă, Ziua Crucii, Naşterea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Botezul Domnului Hristos, atunci se anulează însemnătatea de praznic al Învierii pe care o are duminecă şi se prăznuieşte numai praznicul respectiv, sărbătoarea care coincide într-o zi de duminică.

Paştele în Sfânta Evanghelie

În fiecare Evanghelie avem istorisiri despre Sfintele Paşti. Sfântul Evanghelist Matei în capitolul 28 al Evangheliei sale are aprecieri în legătură cu Învierea, respectiv prezentarea celor ce au fost în legătură cu Învierea. La fel Sfântul Evanghelist Marcu, avem în capitolul 16 astfel de relatări, în Sfânta Evanghelie de la Luca în capitolul 24, tot capitolul, şi în Sfânta Evanghelie de la Ioan, două capitole, 20 şi 21.

Paștele 2014, sărbătorit în aceeaşi zi de ortodocşi şi catolici

În 2010 şi 2011, printr-o fericită coincidenţă, Biserica Româno-Catolică şi Biserica Ortodoxă au serbat Sfintele Paşti în aceeaşi zi. O astfel de coincidenţă se petrece și anul acesta, în 2014, la 20 aprilie, în 2017, la 16 aprilie şi în 2025, la 20 aprilie. Altfel însă, diferenţa dintre Paştele catolic şi cel ortodox poate varia de la o săptămâna, la cinci săptămâni, cum s-a întâmplat în 2008.

Care este explicaţia? În primul rând, faptul că cele două Biserici lucrează cu calendare diferite. Biserica Româno-Catolică foloseşte, din secolul al XVI-lea, calendarul gregorian , iar Biserica Ortodoxă pe cel iulian. Dacă statele ortodoxe au adoptat în viaţă civilă calendarul gregorian, în prima jumătate a secolului XX (Rusia şi Bulgaria în 1918, România şi Serbia în 1919, Grecia în 1923), majoritatea Bisericilor Ortodoxe merg în continuare pe varianta iuliana, dar îndreptată la Congresul de la Constantinopol din 1923. Numai câteva biserici (numite “stiliste”) mai folosesc şi astăzi calendarul iulian pur, neindreptat (Biserica Rusă, Biserica Sârbă, Bisericile din Patriarhia Ierusalimului şi Sfântul Munte).

Data prăznuirii Paştelui este, spre deosebire de data Naşterii Domnului (25 decembrie) variabilă, în funcţie de prima luna plină de după echinocţiul de primăvară. în calcul mai intră un element important, şi anume dată Pesah-ului. (Această sărbătoare ebraică , amintind trecerea prin Marea Roşie şi eliberarea de robia egipteană, se prăznuieşte pe 15-22 Nisan. Între sărbătoarea creştină a Paştelui şi Pesah nu este, prin urmare, decât o asemănare de nume).

Catolicii stabilesc prima luna plină de după echinocţiu folosind o serie de calcule şi tabele ecleziastice, pe când ortodocşii iau ca reper luna plină astronomică.

Au existat, în decursul istoriei bisericeşti universale, mai multe tentative de a sincroniza dată Sfintelor Paşti. Ultima – în 1997, în Siria, la Alep, unde a avut loc o mare adunare creştină, organizată de Consiliul Mondial al Bisericilor.

Sursa: gandul.info

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here