Sfânta Treime şi Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul

0
213

sf treimeSfânta Treime şi Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul

Creştinii ortodocşii prăznuiesc astăzi Sfânta Treime dar şi Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul – Sânzienele sau Drăgaica – după ce ieri, la cincizeci de zile de la Învierea Domnului şi la zece zile de la Înălţare, Biserica a sărbătorit Pogorârea Sfântului Duh sau Rusaliile.

Astăzi, în lunea Rusaliilor, sărbătorim marele praznic împărătesc al Sfântei Treimi.

“Căci Trei sunt Care mărturisesc în cer: Tatăl, Cuvântul şi Sfântul Duh, şi Aceşti Trei, Una sunt” (I Ioan, 5,7). De Sfânta Treime, Biserica Ortodoxă prăznuieşte pe Sfântul Duh, a treia persoană a Trinităţii, aşa cum spune Penticostarul, la Sinaxarul Utreniei din Lunea Cincizecimii: “Întru această zi, prăznuim pe însuşi Preasfântul şi de viaţă facătorul şi întru tot puternicul Duh, Care este unul din Treime Dumnezeu.”

Potrivit revelaţiei divine, Dumnezeu este unul în fiinţa şi întreit în persoane: Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt.

Fiecare persoană din Sfânta Treime deţine aceeaşi fiinţă dumnezeiască în întregime şi în mod propriu.
Dumnezeu nu se confunda cu lumea, dar nici nu este separat de lume. După învăţătura bisericii Dumnezeu rămâne necunoscut după fiinţă, dar se face cunoscut prin lucrarea Sa.
Învăţătura despre Sfânta Treime aşa cum o avem în creştinism, este doar indicată în Vechiul Testament, descoperirea ei avea să vină prin Fiul lui Dumnezeu întrupat.

În anul 325, Împăratul Constantin cel Mare a convocat la Niceea primul Sinod Ecumenic, la care au participat 318 episcopi.

Aici a fost condamnată erezia lui Arie şi au fost elaborate primele opt articole ale Simbolului Credinţei (Crezul), cu privire la Dumnezeu-Tatăl şi la Dumnezeu – Fiul. La cel de-al doilea Sinod Ecumenic desfăşurat la Constantinopol în anul 381, la iniţiativa  împăraţilor Graţian şi Theodosius, au fost elaborate şi ultimele articole ale Crezului, completându-se dogma despre Sfânta Treime, prin Duhul Sfânt – “Domnul de viaţă făcătorul, Care din Tatăl purcede, Cela ce împreună cu Tatăl şi cu Fiul este închinat şi slăvit, Care a grăit prin Proroci”.

Sf_Ioan_Botezatorul1Un alt praznic important, marcat prin cruce roşie în calendarul ortodox, este  pomenirea Naşterii Cinstitului şi Slăvitului Prooroc, Înaintemergătorul şi Botezătorul Ioan.

Sinaxarul consemnează că “Acesta este mărturisit de Hristos mai mare decât toţi cei născuţi din femei, şi mai mult de prooroc, care a săltat în pântecele maicii sale, şi a propovăduit oamenilor venirea Mântuitorului nostru, şi a mers mai înainte la iad, ca să binevestească învierea.

Acesta a fost fecior al lui Zaharia, arhiereul şi al Elisabetei, cea stearpă, fiind născut din făgăduinţă. Acesta a dezlegat tăcerea tatălui sau, când s-a născut, şi a umplut toată lumea de bucurie. Drept aceea şi îngerii astăzi se bucură cu oamenii, şi toată lumea este plină de bucurie şi de veselie.”

Sursa:  jurnal. ro

V-ar putea interesa şi aceste articole