Sfântul Ambrozie de Optina despre relațiile de serviciu

0
119

familia-crestina1În prezent neorânduială e în toată lumea, din cauza rătăcirii minții și din cauza iubirii de sine exagerate; nu mai vorbesc despre unele patimi ale oamenilor. Vedem că și între cei bine intenționați arareori pot fi găsiți doi care cugetă la fel și sunt de acord; însă chiar și acești oameni gândesc fiecare dintre ei în felul său; văd lucrurile în felul lor și acționează cu perseverență tot în felul lor, când au putere – deschis; mai mult însă în mod politic și viclean.

Și acționează astfel pentru că uneori sunt convinși de dreptatea opiniilor lor, convingere ce ăși arogă o infailibilitatea papală, alteori procedează spre a fi pe placul oamenilor, din considerente omenești. În primul caz se uită cuvântul Apostolului: „ au râvnă, dar nu cu înțelepciune”, iar în cazul din urmă cuvântul psalmistului: „Domnul va risipi oasele lingușitorilor”.

Aflându-se în focul unor astfel de împrejurări, cel care încă n-are o putere deplină, să țină mereu în minte sfatul Domnului Însuși: fiți înțelepți ca șerpii și blânzi ca porumbeii”, adică văzând acțiunea nedreaptă a cuiva, în loc să ne enervăm din pricina nemulțumirii, trebuie să folosim înțelepciunea astfel încât chiar și dacă nu o să atingem scopul întru totul, să obținem măcar ceea ce e mai important, sau măcar ce este cu putință…asemenea șarpelui care, atunci când îi este rănit trupul, se străduiește în tot chipul să-și păzească capul.<…>

Mai bine…să-ți încredințezi lucrul voii lui Dumnezeu: va trece, e bine; iar dacă nu va trece sau va fi supu unei aprecieri nedrepte, atunci nu vei răspunde pentru aceasta. Trebuie să vă liniștiți cu faptul că Dumnezeu privește la intenția bună și ne cere să lucrăm după putere și putință, și nu mai presus de puterile și posibilitățile noastre.

 „Sfaturi pentru familia creștină”, Sfântul Ambrozie de la Optina, editura Platytere, 2006

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here