Sfântul Apostol Andrei – Părintele creștinismului românesc

0
229

Sfântul Andrei

Pentru români, Sfântul Andrei este ocrotitorul poporului, fiind de altfel considerat Apostolul românilor sau părintele creștinismului românesc.

Sfântul Andrei a fost proclamat Ocrotitorul României, în anul 1997. Ziua prăznuirii sale a devenit sărbătoare bisericească națională, ca urmare a Hotărârii Sfântului Sinod din 14 noiembrie 2001. Aceasta s-a intamplat datorită evlaviei poporului drept-credincios față de Sfântul Apostol Andrei. De asemenea, Sfântul Apostol Andrei a fost ales drept ocrotitorul viitoarei Catedrale a Mântuirii Neamului.

Tradiția arată că Sfântului Apostol Andrei a poposit în părțile Dobrogei, pe teritoriul dregătorilor Cutusun și Dura, în satul Cuzgun, astăzi hotarul comunei Ion Corvin, județul Constanța.

În apropierea acelei așezări se află o pădure ce adăpostește două peșteri, care au servit apostolului și însoțitorilor săi drept loc de odihnă. Aceste peșteri au devenit lăcașuri de cult pentru populația din zonă, iar Peștera Sfântului Andrei este socotită prima biserică de pe teritoriul țării noastre.

În anul 1943, episcopul Chesarie Păunescu al Dunării de Jos a sfințit peștera; în 1990, pe acest loc a început ridicarea unei mănăstiri. De altfel, de Sf. Andrei, mii de peleriniim din toate colțurile lumiim se adună la peștera sfântă cu ocazia acestei sărbători.

De asemenea, în tradiția românească s-a păstrat o serie de colinde; ele îl au ca personaj pe “Sânt Andrei” sau “Moș Andrei”.

Ana Grama