S-a descoperit “Sfântul Graal” al geneticii. Ar putea vindeca bolile incurabile

0
142
Sfântul Graal al geneticii
Sfântul Graal al geneticii

Sfântul Graal al geneticii

“Genele stricate” din creier ar putea fi “reparate”. Astfel bolile bolile incurabile se ot vindeca şi prelungirea speraţei de viaţă ar deveni o realitate palpabilă. Acest lucru este posibil deoarece oamenii de ştiinţă au descoperit o nouă cale de a edita ADN-ul, informează The Independent.

Numită „Sfântul Graal“ al geneticii, descoperirea a fost folosită pentru a reda parţial vederea unor şobolani orbiţi de o boală care îi afectează şi pe oamenii.

Cercetările anterioare nu au putut duce la modificări ale ADN-ului în ochi, creier, inimă şi în ţesutul hepatic.  În schimb acestă nouă tehnică le-a permis pentru prima dată să opereze aceste modificări şi ar putea duce la noi tratamente pentru o serie de boli asociate cu procesul de îmbătrânire.

Sfântul Graal al geneticii

“Suntem foarte încântaţi de tehnologia pe care o descoperim pentru că e ceva ce nu putea fi făcut înainte”, a declarat profesorul Juan Carlos Izpisua Belmonte.

Aplicaţile posibile ale acestei descoperiri sunt vaste. (…) Pentru prima dată avem tehnologia ce ne permite să modificam ADN-ul celulelor ce nu se divid, să reparăm gene stricate din creier, inimă şi ficat”, a adăugat expertul.

“Ne permitem pentru prima dată să visăm la vindecarea unor boli de care nu ne puteam atinge înainte, lucru care e emoţionant”, a explicat Juan Carlos Izpisua Belmonte.

Citește și:

Mendel, călugărul care a inventat genetica
Modificarea genetică a embrionilor umani, aprobată oficial
Prima hartă genetică interactivă a lumii. Cu cine se înrudesc românii

Ana Grama