Sărbătoarea zilei – Sfântul Pavel Mărturisitorul, arhiepiscopul Constantinopolului

0
94

Sfântul Pavel MărturisitorulSfântul Pavel Mărturisitorul s-a născut la Tesalonic. A fost scriitor și notar al Sfântului Alexandru, patriarhul Constantinopolului, și diacon al marii biserici. A trăit pe vremea împărăratului Constanțiu (337 – 361), fiul marelui Constantin.

După moartea lui Alexandru, creștinii ortodocși l-au pus pe Sfântul Pavel Mărturisitorul, patriarh al Constantinopolului.  Acesta a păstorit Biserica lui Dumnezeu în pace și în bună rânduială a dreptei credințe.

Când s-a întors împăratul arian Constanțiu de la Antiohia, l-a scos din scaunul patriarhiei; a pus în locul lui pe arianul Eusebiu al Nicomidiei. Plecând el la Roma, a aflat acolo pe marele Atanasie, fiind și el scos din scaun de același împărat Constanțiu și pe mulți alți episcopi din Răsărit.

Cu scrisori de la împăratul Constant, fratele împăratului Constanțiu și de la papa Iuliu, atât Pavel cât și Atanasie și ceilalți episcopi și-au reluat scaunele lor. Dar după o vreme, sfătuit de ariereni, Constanțiu i-a scos iarăși pe episcopii ortodocși din scaune. Constant, împăratul din Apus, a scris fratelui său că de nu-și vor lua episcopii scaunele lor, va veni cu putere asupra lui.

După moartea lui Constant, Pavel a fost exilat la Cucuz, în Armenia. Aici, pe când se afla la slujirea Sfintei Liturghii, a fost sugrumat de arieni cu omoforul său.

Brîndușa Dediu

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here