Sfântul Prooroc Zaharia

0
120

Sfântul Zaharia, tatăl Sfântului Ioan Botezătorul, a fost preot la Templul din Ierusalim în timpul împăratului Cezar August. În acea vreme, în Ţara Sfântă domnea Irod cel Mare, ucigaşul de prunci.

Sfantul Prooroc ZahariaDin Scriptură aflăm că în vreme ce slujea la Templul din Ierusalim, în sfântul altar i s-a arătat îngerul Gavriil care i-a vestit că Elisabeta, soţia lui, îi va naşte fiu, ca răspuns la rugăciunile lor. Zaharia s-a îndoit de cuvintele îngerului, pentru că atât el, cât şi soţia sa erau înaintaţi în vârstă. Pentru îndoială sa, va rămâne mut până când îi va scrie numele fiului pe o tăbliţă, după naşterea acestuia.

În Evanghelia de la Luca 1, 67-69, Sfântul Zaharia proroceşte despre viaţă şi activitatea lui Ioan: „Iar tu, pruncule, prooroc al Celui Preaînalt te vei chema, că vei merge înaintea feţei Domnului, ca să găteşti căile Lui, să dai poporului Său cunoştinţa mântuirii întru iertarea păcatelor lor, prin milostivirea milei Dumnezeului nostru, cu care ne-a cercetat pe noi Răsăritul cel de Sus, ca să lumineze pe cei care şed în întuneric şi în umbra morţii şi să îndrepte picioarele noastre pe calea păcii.“ Datorită acestei prororciri, Zaharia este numărat în rândul prorocilor.

Potrivit tradiţiei, când Irod a poruncit ca toţi pruncii din Betleem să fie ucişi, în speranţa de a-L ucide şi pe Hristos, Elisabeta s-a ascuns cu Ioan într-o peşteră. Irod ştia de naşterea minunată a lui Ioan şi pentru că ajunsese să creadă că acesta ar putea fi Mesia, le porunceşte soldaţilor să-l caute şi să-l omoare.

Ştiind de naşterea minunată a lui Ioan şi crezând că însuşi Ioan ar putea fi Mesia, a poruncit soldaţilor să îl caute şi să îl omoare. Pentru că soldaţii nu l-au găsit pe Ioan, Irod a poruncit ca preotul Zaharia să fie înjunghiat în locul fiului său.

Există tradiţia că Zaharia a fost ucis înaintea altarului. Potrivit unei inscripţii din secolul al IV lea, descoperită în 2003, moaştele Sfântului Zaharia se găsesc în Ierusalim, la Yad-Avshalom, alături ce cele ale lui Simeon cel Bătrân.

Menţionăm că la patruzeci de zile după uciderea lui Zaharia, a murit şi Elisabeta. Copilul loan a rămas în pustie, hrănit de înger şi păzit de Dumnezeu, până în ziua în care s-a arătat la Iordan.

Tot astăzi, facem pomenirea:

– Sfinţilor Mucenici Urban, Teodor, Medimn şi a celor împreună cu dânşii, optzeci de preoţi şi diaconi;

– Sfântului Sfinţitului Mucenic Avda, episcop de Hormizd (Persia);

– Arătării Sfântului Apostolul Petru împăratului Iustinian.

Mâine, facem pomenirea minunii Sfântului Arhanghel Mihail în Colose (Frigia).

Sursa: Creștin Ortodox

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here