12 vorbe din bătrâni care te menţin sănătos

0
490

Sfaturi din batraniSfaturi, sfaturi, sfaturi… Dintotdeauna oamenii au primit şi şi-au dat sfaturi. Cei mai înţelepţi sau cei mai înaintaţi prin experienţa vieţii au oferit îndrumări celor care au avut nevoie de ele sau se aflau la început de drum. Chiar şi în vremurile tinereţilor bunicilor noştri, când lucrurile stăteau oricum cu mult mai bine la capitolul sănătate, sfaturile despre o viaţă sănătoasă nu lipseau. Şi, răsfoindu-le, simţim că fie ne inspiră şi pe noi, fie le considerăm tare depăşite! Oricum le-am privi, tot ne pun o secundă pe gânduri.

Iata niste sfaturi din Cartea Sanatatii:

1. Culcă-te devreme şi scoală-te de dimineaţă. Dormi 8 ore, acoperit bine, pe un aşternut mai tare decât prea moale, într-o odaie bine aerisita (cu fereastra întredeschisă).
2. Dimineaţa la sculare, bea un pahar de apă proaspătă. Fă exerciţii gimnastice inspirând lent aerul.
3. Spală-te cu apă rece, fricţionează-te cu un şervet aspru.
4. Ia un mic dejun uşor, dar substanţial.
5. Reia-ţi ocupaţia zilnică şi pe cât posibil evita mijloacele artificiale de locomoţiune (tramvai, trăsură, automobil, etc).

6. Munceşte cu tragere de inimă. Munca să nu-ţi pară un chin, ci o plăcere.
7. Evită băuturile alcoolice intitulate aperitive, care de fapt sunt foarte dăunătoare organismului. Mănâncă încet mestecând bine alimentele, nu bea în timpul mesei, nu te îmbuibă cu prea multă mâncare, ci să te ridici de la masă cu senzaţia că ai mai vrea să mănânci. Alege mâncările cât mai variate şi nu abuza de niciuna dintre ele. Din când în când oferă-ţi plăcerea unei mese mai îmbelşugate, dar să ai grijă de a renunţa la masa următoare.

Nu bea apă îndată după masă. Mănâncă la prânz puţină carne, seara însă fii vegetarian.

8. Odată pe lună ia un purgativ şi după el timp de o zi sau chiar şi două nu mânca nimic ; bea însă în acel timp apa şi ceaiuri slabe.
9. Nu intra în localurile neaerisite, pline de praf, de fum.
10. După o îndelungată munca fizică sau intelectuală ia-ţi un concediu de câteva zile.
11. Nu te gândi că vei fi scos la pensie sau că te vei retrage din afaceri sau din ocupaţiile ce le ai. Munceşte mereu cu dragă inimă. Muncind te distrezi şi distrându-te, îndepărtezi boala.
12. Fii optimist, alege părţile frumoase ale vieţii şi-ţi bucura cu ele sufletul, împacă-l mereu săvârşind fapte bune, care-ţi vor aduce gânduri senine şi mulţumiri durabile.

(Cartea sănătăţii, Piatra Neamţ, 1928)

După cum se vede, nimic nu e nou sub soare iar toate teoriile lansate în ultimele decenii şi abil marketate sunt de fapt precepte foarte vechi de viaţă de care noi am uitat şi cărora acum li se găsesc noi şi noi argumente ştiinţifice.

Sursasfatulparintilor.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here