Sfaturi pentru antrenamentul credinţei

0
125

s560x316Deşi se crede că mintea este un analizator al gândurilor, de fapt, aceasta este un emiţător al acestora, astfel încât, calitatea vieţii noastre şi, implicit, starea de sănătate, depind de gândurile şi trăirile noastre.

Deşi majoritatea dintre noi nu suntem capabili să ne fixăm mintea , mult timp, pe o idee, pe care apoi să o transpunem în realitate, putem cel puţin să evităm afirmaţiile negative, afirmaţii pe care  în mod inconştient, le scoatem pe gură în fiecare clipă.

Ataşăm  o listă a celor mai importante afirmaţii negative, sau situaţii, pe care trebuie să le excludem din comportamentul, mintea şi vocabularul nostru.

1. NU POT – evitați să spuneţi nu pot. Dacă veţi folosi des această formă de exprimare ,veţi sfârşi prin a atrage în stare subconştientă emoții  negative care vă vor împiedica să acţionaţi.

2. SĂRACA/SĂRACUL DE TINE – Atunci când cineva ni se plânge privind o problemă personală, obişnuim să compătimim acea persoană dând această replică, crezând că facem bine, ca o putem ajuta, consola. Dimpotrivă, nu facem decât să atragem într-un mod indus aproape credibil sărăcia şi neputinţa.

Cam la fel se întâmplă şi atunci când voi înşivă sunteţi apostrofaţi cu această replică.Ca atare: interziceţi categoric altora să vă compătimească folosind această expresie.

3. MI-E MILĂ DE TINE – Atunci când spuneţi că vă este milă de cineva,  veţi prelua şi negativitatea persoanei compătimite.Starea de milă pentru cineva pentru a fi de folos trebuie însoţită numai cu rugăciune spre Dumnezeu .Şi nici  să nu permiteţi altora să vi se adreseze cu expresia de mai sus fără a ataşa rugăciunea lor spre Dumnezeu pentru dumneavoastră

Fără rugăciunea însoţitoare, psihic şi spiritual veţi deveni mai slab, mai vulnerabil .

4. EVITATI SĂ VĂ IMPLICAŢI EMOŢIONAL ÎN PROBLEMELE ALTORA – Persoanele hipersensibile sau instabile emoţional, ar face bine să comute telecomanda pe alt post de televiziune atunci când se transmit știri negative cu impact emoţional.Ca să faceți faţă cu succes acestei agresiuni spirituale rugaţi-vă în acel moment pentru suferinţa la care asistaţi în modul mediatic.

5. NU ANTICIPAŢI NICIODATĂ REZULATUL NEGATIV AL UNEI ACȚIUNI – Deseori, când avem câte o problemă de rezolvat, obişnuim să anticipăm rezultatul negativ prin gânduri sau expresii precum: NU O SĂ REUŞESC, ESTE IMPOSIBIL SĂ OBŢIN…, NU O SĂ VREA/ACCEPTE, Etc. Odată emanate aceste gânduri veţi crea un “zid” negativ între voi şi persoană sau situaţia respectivă şi, în final, chiar veţi eşua…Un credincios adevărat cere ajutorul lui Dumnezeu în necaz. Şi mai mult CREDE în strigătul-rugaciune spre El.

6. ÎNCETAȚI CU SUPERSȚIILE – Multi dintre noi dau crezare unor superstiţii precum: dacă te întorci din drum nu-ţi va merge bine, dacă îţi apare în cale o pisica-in special neagra-vei avea ghinion, dacă pleci la drum într-o zi de 13(mai ales dacă aceasta cade într-o zi de vineri) veţi întâmpina obstacole sau eşecuri, precum şi credinţa că în ziua de marţi sunt trei ceasuri rele.

7. IGNORAȚI APRECIERILE NEGATIVE LA ADRESA VOASTRĂ – Cei din jurul nostru, din răutate, invidie, gelozie sau inconştiență, obişnuiesc să ne jignească în mod direct cu expresii precum: “eşti urât/a”, “eşti prost”, “eşti incapabil”,”nu eşti bun de nimic”. Iar aceste aprecieri vin de cele mai multe ori în copilărie, din partea părinţilor, sau chiar la maturitate, din partea partenerilor de viaţă sau prietenilor. Repetarea constantă a acestor expresii total negative sunt preluate de subconştient şi, în final, veţi crede că sunteţi exact aşa cum vi se spune, adică urât, prost, incapabil.Hristos Domnul vă iubeşte așa cum sunteți şi vă dorește schimbarea în bine așa cum o doriți sau o doresc cei ce vă iubesc.

8. EVITAȚI SĂ VĂ PLÂNGEȚI – Atunci când avem diverse probleme -de ordin material, sentimental, profesional, de sănătate, sufletească, relaţională, etc – obișnuim să ne plângem de milă sau altora, crezând că prin aceasta ne vom elibera de durere şi de energiile negative acumulate. Numai că situaţia nu stă chiar aşa. Atunci când vă plângeţi singur de milă prin expresii de genul: “vai ce amărât/a sunt”, “ce nefericit/a sunt”, “ce lipsit de noroc şi şansă sunt”,”ce bolnav sunt”, “ce obosit sunt”, etc.. nu faceţi decât să atrageţi spre voi ceea ce gândiţi sau pronunţaţi cu voce tare, adică: amărăciunea, nefericirea, nenorocul, boala şi oboseală…lucruri enunţate în expresiile de mai sus. Părintele Arsenie Papacioc avea un frumos cuvânt duhovnicesc: “Hristos nu primește în Rai plângăcioşii şi fricoşii”. Sfinţii , martirii, mucenicii Sfintei noastre Biserici au avut încredere, credință în ajutorul lui Dumnezeu. Dacă Dumnezeu este cu noi cine poate fi împotriva noastră.

Iar atunci când vă plângeţi altora-in speranţa că vă veţi elibera, că veţi fi ajutaţi sau compatimiti-nu faceţi decât să vă extindeţi problema cu care vă confruntaţi şi s-o faceţi să persiste.

9. ELIMINAȚI TEAMA – Mulți dintre noi ne confruntăm cu un sentiment acut de teamă: de întuneric, spaţii închise, aglomeraţie, singurătate, înălţime, sărăcie, durere, responsabilitate etc.

Deşi teama stă ghemuită în subconştientul şi uneori în sufletul nostru, abia aşteptând să se manifeste, ea va ieşi la suprafaţă la momentul oportun.Să luăm un exemplu: vă este teamă să zburaţi cu avionul dar aveţi de făcut o călătorie cu acesta, neexistând un alt mijloc de transport până la destinaţie. Cum este şi firesc, în ajunul plecării vă veţi frământa sufleteşte, vă veţi întreba dacă veţi ajunge cu bine la destinaţie sau dacă veţi suporta călătoria, iar unora le va trece prin minte şi ideea că avionul s-ar putea prăbuşi…Leacul pentru vindecarea de frică maladivă faţă de ceva, constă în a înfrunta, în a intra cu curaj în acel ceva, în acea situaţie, problema. Mesajul Învierii Mântuitorului este acesta : “Nu vă temeţi ! Pace vouă ! Pacea Mea o dau vouă!”

10. EVITAȚI ASOCIEREA CU PERSOANE NEGATIVISTE

Căutaţi prietenia oamenilor credincioşi.

Dacă se întâmplă să aveți în preajma persoane depresive sau pesimiste spuneţi-le şi lor despre marele dar al rugăciunii care izvorăşte din Lumina Învierii lui Hristos .

Articol primit la adresa de email a redacției Jurnal Spiritual

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here